Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tropy přilákaly na Vltavu davy lidí: Na jezech se čeká dvě hodiny!

Autor: Vlaďka Hradská - 
31. července 2017
05:40

Křik rozjařených vodáků a fronty na jezech. Tak to letos díky tropickému počasí vypadá na Vltavě. Na splutí některých jezů se občas čeká i dvě hodiny.

Sednout do kánoe nebo raftu je v těchto dnech místy stejně riskantní jako uvelebit se za volant auta. Na řekách se totiž tvoří nekonečné kolony jako na dálnici. Nejhorší situace panuje na Vltavě.

„Kdyby vzali loď do náručí a šli do Krumlova pěšky, udělali by líp. Tam si někdo otevřít stánek s občerstvením, tak by mu za pivo obětovali mnozí i svoji nohu,“ popsala s nadsázkou situaci u jezu za Vyšším Brodem Jihočeška Marie Kamišová. Čím se Vltava zasloužila o to, že je už léta mezi vodáky nejoblíbenější? Je v ní dostatek vody, teče malebnou krajinou a kolem je řada kempů a občerstvení. Navíc není nijak náročná. Při troše štěstí ji sjede každý, kdo umí vzít pádlo do ruky.

Nejoblíbenější je úsek mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem. „V zahraničí je počet vodáků na řekách regulován. To v Čechách neplatí. Původní smysl vodáctví, projet se v tichu a osamění krásnou krajinou, se dávno vytratil,“ reagoval jeden z rybářů.

Alkohol na vodě podle průzkumů konzumuje až 80 procent vodáků. Mnozí netuší, že za řízení plavidla pod vlivem jim hrozí až stotisícová pokuta. Policie jim dává dýchnout na přehradách a všude tam, kam se dostane na motorovém člunu. Nejoblíbenější úsek Vltavy mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem ale zatím zůstává bez kontrol. Je totiž technicky nemožné, aby opilce doháněla hlídka na raftu nebo je stavěla v holínkách uprostřed řeky, kde je vody po kolena.

Stačil dobrý nápad a stal se »zázrak«. Vodáci začali dobrovolně sbírat odpadky ve Vltavě. „Zavedli jsme vratné kelímky a dáváme vodákům pytle na odpad s tím, že když ho přivezou plný, dostanou dva drinky nebo tričko zdarma. Letos už sebrali tuny odpadků,“ řekl Martin Pavljuk (36), který s několika dalšími provozuje občerstvení v kempech. Mezi novinky patří i pohotovostní tým první pomoci, působící mezi Vyšším Brodem a Rožmberkem. V kritických místech u jezů pomáhá vodákům, kteří se »cvakli«, a ošetřuje drobná zranění.

VIDEO: Policie bude kontrolovat opilé vodáky na Vltavě

ivoadler ( 31. července 2017 10:54 )

V našich řekách je vody po kolena, maximálně pod pytlík, a ještě máme dejchat?

Zobrazit celou diskusi