Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pokuta 15 tisíc za Tic Tac za 15 korun? Kontrola EET „skřípla“ důchodkyni

Autor: Mii - 
19. dubna 2018
18:14

Jak přísné kontroly elektronické evidence tržeb (EET) můžou být, pocítil na vlastní kůži majitel trafiky z Holešova ve Zlínském kraji. Finanční správa mu udělila pokutu 15 tisíc korun, protože jeho 71letá brigádnice kvůli špatným dovednostem s technologiemi nezaevidovala krabičku Tic Tac za 15 korun, kterou prodala. Podle organizace Podnikatelské odbory, která na případ upozornila, je pokuta neadekvátně vysoká. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) označila celý příběh za hoax (poplašná nepravdivá zpráva).

„Brigádnice, paní Olga B., ve snaze vytisknout účtenku klikla na malém tabletu na špatné místo, čímž celou aplikaci zavřela, začala zmatkovat a nedokázala se vrátit do správného modelu e-kasa,“ vyprávěl prý Podnikatelským odborům majitel trafiky, kterého pokuta potkala.

„Jde o paní, které je 71 let, je po vážném úrazu pravé ruky a ve svém věku už hůře zvládá technologie, se kterými se do té doby nesetkala,“ pokračoval. Školení na EET jí sice zajistil, ale i tak je to pro ni problém. Sám prý profesi vykonávat nemůže a trafika je jediným zdrojem jeho příjmů. Podobně vysokou pokutu od Finanční správy proto vnímá za nepřiměřenou a likvidační.

Podnikatelské odbory, které jeho příběh zveřejnily, souhlasí. Pán podle nich podal úřadům zdůvodnění, proč pokutu nezaplatí, a ty mu ji navýšily ještě o 1000 korun jako náklady za další řízení. „Pokutou 16 000 Kč se jim pravděpodobně podařilo zlikvidovat dalšího podnikatele a sebrali možnost přivýdělku brigádnici v důchodu,“ komentovaly situaci na Facebooku.

Schillerová: Přitažené za vlasy

Informace o důchodkyni, která kvůli nezaevidované krabičce bonbonů dostala pokutu v řádech několika tisíců, se donesla i k ministryni financí Aleně Schillerové (ANO). Ta ji ale označila za hoax, kterých je plný internet.

„To si tak nejmenovaná skupina vymyslí příběh třeba o tom, jak zákeřná a zlá finanční správa likviduje na potkání podnikatele kvůli krabičce Tic Tacu. Zdá se vám takový příběh přitažený za vlasy? No samozřejmě, je to naprostý nesmysl,“ napsala na svém facebookovém profilu s odkazem na Podnikatelské odbory.

Organizace ale obvinění ze lži odmítá. Protokol o provedení kontroly a udělení pokuty v návaznosti zveřejnila na internetu a ministryni vyzvala k veřejné omluvě. „Tak se chovají naši nejvyšší úředníci. Nezjistí si skutečný stav věcí, pomlouvají nás a říkají jen to, co se jim hodí. A pravda? Pokud se jim nehodí, tak je nezajímá. Díky, ministryně Schillerová, za ukázku vrchnostenského chování,“ reagovaly Podnikatelské odbory a dodaly, že ministerstvo z EET nic jiného než kontroly a pokuty nedostalo.

Chybuje každý čtvrtý

Úředníci v rámci zákona o evidenci tržeb provádějí kontrolní nákupy, kterými zjistí, zda obchodník plní své zákonné povinností a prodej zaevidoval. Konkrétní podoba kontroly se pak liší prodejnu od prodejny.

„Kontrolní pracovník v rámci této činnosti zkontroluje, zda mu byla řádně vystavena účtenka a zda byly údaje o tržbě zaslány správci daně. Smyslem kontrolních nákupů je tedy plnění evidenčních povinností poplatníka vyplývajících ze zákona. Průměrný počet kontrol je cca 200 denně a její dobu trvání nelze konkretizovat s ohledem na specifičnost podnikatelského subjektu, u kterého je provedena kontrola,“ vysvětlovala serveru Podnikatel.cz zástupkyně Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Klára Křehlová.

Na letošní nákupy má GFŘ připraveno 10 milionů. Pokud to lze, obvykle nakoupené zboží vrací. Dosud od zavedení EET vykonala necelých 106 tisíc kontrol a pochybení našla u 23 771 případů. Problematický tak byl zhruba každý čtvrtý nákup.

Průměrná výše pokuty se podle serveru Podnikatel.cz pohybuje okolo 9882 korun u finanční správy a 7938 korun u celníků. Celkem již úředníci udělili pokuty ve výši 50 054 500 korun. Nejvyšší udělená sankce byla 260 tisíc korun.

EET zahájila činnost 1. prosince 2016, kdy povinnost evidovat tržby dostaly ubytovací a stravovací služby. V březnu 2017 přibyla povinnosti pro maloobchod a velkoobchod. Od března 2018 se měly zařadit i ostatní činnosti s výjimkou některých řemesel a v červnu 2018 řemeslníci, ale třetí a čtvrtou fázi EET odložil Ústavní soud. Přesný termín jejích zahájení není znám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zdeněk Kopečný ( 20. dubna 2018 16:27 )

Jó šetřílek Kalousek, to byl pane borec, toho hned tak někdo netrumfne . Já si vždycky říkám, proč on se tak drží té tribuny v PS. To bude nejspíš, aby se řádně stabilizoval, kdyby byl příliš společensky unaven . Aby ho tam dole pod mikrofonem nemuseli hledat .

anna1234 ( 20. dubna 2018 09:56 )

.. ty jsi moc tolerantní co takhle trest smrti A už vůbec si nedovedu představit, kdyby nějaká babka na trhu nezaevidovala v EET kedlubnu Myslím, že hospodářství by bylo na pokraji krachu

nouzy ( 20. dubna 2018 07:33 )

To je ten váš milovanej Babiš!

europa ( 20. dubna 2018 06:08 )

Lhářka. A něco takového dělá u nás ministryni. Dóbro dóšli...

AliceNovakova3 ( 19. dubna 2018 23:53 )

No jasně, měli jim napálit víc. Co to je za ty OSVČ? Starají se sami o sebe, po státu nic nepožadují, žádné odbory se za ně nebijou. Odborům je jedno, zda mají práci nebo ne, tak si ji musí sehnat sami. Nezajímá je ani, zda mají dovolenou, zda mají zajištěnou stravu během práce, zda nemají mnoho přesčasů. Prostě žijí si svůj život a podle snahy mají peníze. A to je ten problém pro nemakačenka, kteří čekají řádné odvody od pracujících, aby je pěkně zajistili.

Zobrazit celou diskusi