čtyři provozovny v Praze byli nuceni celníci uzavřít kvůli nedodržování zákona o EET. Posledním případem byla provozovna v pražských Kyjích, kde bylo v nabídce dobré pití, vodní dýmka a wellness.

Pochybení na straně provozovatele

Provozovatel si totiž u finančního úřadu vůbec nepožádal o autentizační údaje, pochopitelně neměl funkční pokladní zařízení k odeslání datové zprávy o evidované tržbě, a tak nemohl ani vydávat řádné účtenky v souladu se zákonem,“ uvedla mluvčí pražských celníků Ivana Kurková v tiskové zprávě.

Celníci v provozovně podle ní objevili dva a půl kilogramu tabáku určeného ke kouření ve vodních dýmkách, u kterého nebylo řádně prokázáno zdanění a nebyla uhrazena spotřební daň. Únik na spotřební dani by tak činil více než 5000 korun.

Rok a půl fungování EET

Pro restaurace a hotely začala platit EET v prosinci 2016. Dodržování zákona mohou kontrolovat celníci i pracovníci finanční správy. Vláda zavedla elektronickou evidenci tržeb s cílem zlepšit výběr daní a narovnat podnikatelské prostředí. Pravicová opozice systém považuje za další byrokratickou bariéru pro podnikání hlavně pro menší firmy a živnostníky.