Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zátah kvůli EET s falešnými doklady: Celníci se zřejmě dočkají nové pravomoci

Autor: nkov - 
22. března 2018
10:00

Celníci by od příštího roku mohli mít možnost vystupovat pod falešnou identitou třeba i při kontrolách elektronické evidence tržeb (EET) nebo hazardních her. Ministerstvo financí záměr začlenilo do navrhovaného balíčku zákonů o daních pro rok 2019. Doklady s falešnou identitou mohou celníci využívat už dnes, ale jen při vyšetřování trestných činů, kdy zasahují podobně jako policie. Napsaly to čtvrteční Hospodářské noviny (HN).

Rozšíření pravomocí zdůvodňuje ministerstvo financí snahou ochránit osobní údaje celníků, kteří se v určitých případech musí při své práci identifikovat. „Prokazovat se musí tam, kde se hrají hazardní hry nebo poskytují ubytovací služby,“ řekl Hospodářským novinám mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík. Krycích identit by však mohli využít i při kontrolách EET a rutinní práci, při které je jejich úkolem chránit ekonomické zájmy státu.

Použití krycích dokladů má mimo jiné ulehčit kontrolu podezřelých podniků, při kterých se celníci vystavují nebezpečí, že podvodníci zneužijí jejich dat, jako jsou například jméno či trvalé bydliště, zmiňují Hospodářské noviny. Původní záměr ministerstva rozšířit pravomoci celníků i na zřizování kanceláří pod falešnou identitou však narazil na odpor ministerstva vnitra a Komory daňových poradců.

Problémy mělo vnitro i daňoví poradci

„Rozhodně nesouhlasíme se šíří a vágností nových pravomocí. Je to ještě širší okruh oprávnění, než jaký má policie. Celní správa se tak posouvá mezi policejní orgán, orgán činný v trestním řízení a zpravodajskou službu,“ vysvětlil svůj postoj Hospodářským novinám ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality David Chovanec. Komora daňových poradců ČR se zase nechala slyšet, že takové rozšíření považuje za „příliš velký zásah do svobod a práv jednotlivce“.

V Evropské unii podobná legislativa již funguje, falešných identit využívají běžně při své práci například finští celníci, jejichž pravomoci se blíží pravomocím policejních složek. Využívají toho především při odhalování organizovaného zločinu, kdy vedou vyšetřování jako kriminalisté. Takové rozšíření působnosti podporuje i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten pro Hospodářské noviny uvedl, že „působnost celních orgánů by se mohla rozšířit ve věcech, kde celní orgány konají ve fázi prověřování, i do stadia vyšetřování“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 22. března 2018 19:25 )

 Lide a zivnostnici by zase meli mit pravo je beztrestne vynest z provozovny v zubech😈

agfor ( 22. března 2018 15:44 )

Za chvíli si v naší "demokracii" bude moci kdejaký ouřada dělat co chce, bude moci strkat svůj eštébácký ry.pák do všeho a občan ? Ten bude muset jenom držet hubu a krok. Strčte si takovouhle demokracii do zádele.

marmat ( 22. března 2018 12:13 )

Jestliže existuje NĚKDO, kdo má zdenekka trochu rád, ať zařídí rychle hospitalizaci...dekuju

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa