Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zookoutek hrůzy. Vyhublá zvířata na Třebíčsku živoří, majitel svůj plán hájí

Autor: Zuzana Zelenková - 
10. března 2018
07:00

Měl to být zvířecí ráj, místo něj ale přišlo peklo. Michal Novák chtěl v bývalé pile ve Studenci na Třebíčsku vybudovat zookoutek, výsledek je ale tristní. V nedostavěném objektu žije v nevyhovujících podmínkách řada tropických zvířat, upozornil Blesk Zprávy jeden ze čtenářů. Podle Státní veterinární správy byla na místě řada kontrol, které navrhovaly postihy, ale i zákaz chovu kvůli týrání. Novák se brání, že zvířata nevyhovující podmínky nemají, jen jim chybí prostorný výběh. V současné době se jich snaží zbavit, „udal“ už například lvy, největší problémy má prý s prodejem tygra.

„Do objektu jsem se dostal dobrovolně, na podnět přítelkyně, kvůli prodeji psa dingo, vůbec jsem netušil, že kousek od Třebíče je něco takového. Když tam na mě koukal tygr, byl jsem docela vyvalený,“ uvedl pro Blesk Zprávy čtenář, jehož identitu redakci zná, ale přál si zůstat v anonymitě.

„Kontaktoval jsem Inspekci životního prostředí i veterinární správu. Naposledy jsem tam byl před pár dny a bylo mi líto, že ve velkých mrazech zvířata nedostala ani slámu. Dozvěděl jsem se také jednu smutnou věc. Feně dinga šelmy z vedlejšího kotce utrhly nohu a ona na místě vykrvácela. A zaměstnanci, protože měli nedostatek krmení, s ní nakrmili arktické vlky,“ dodal čtenář.

Chovatel: Zvířata jsou v pořádku, ale nemají výběhy

Podle chovatele Michala Nováka, kterého Blesk Zprávy s tvrzením konfrontovaly, zvířata ve špatném stavu nejsou. Má pocit, že ho „udala“ konkurence, přiznává však, že zvířata opravdu nemají pořádné výběhy. V současné době se jich snaží prý ze všech sil „zbavit“, aby byl klid.

„Chov jsme ukončili, zvířata dáváme pryč. Do 14 dnů tam zbude jeden tygr. Toho nikdo nechce,“ uvedl pro Blesk Zprávy Novák. Obdržel i fotografie z místa, aby potvrdil, že se jedná opravdu o jeho zvířata, to ale zatím neudělal.

„Já jsem byl blbec, který si tam všechno nechal nastrkat“

Novák se hájí, že za celou situaci nemůže. Prý ho podvedl obchodní partner z Polska, se kterým chtěl celý projekt „rozjet“. Od Poláka měl prý objednaného tygra, na kterého už tou dobou vlastnil klec. A patřily mu i hyeny. Polský kontakt mu přivezl nakonec ale i další šelmy, které měly původně zamířit jinam. Zájemce je prý ale získal jinde, a tak skončily ve Studenci.

„Já jsem byl takový blbec, který si tam všechno nechal nastrkat a pak platil krmení. Tenhle pán mi ale zároveň ukradl velkou částku peněz, ukradl mi 12 aut, motorky, stroje za pět milionů. On si to všechno vzal s tím, že to prodá a budeme za výtěžek stavět zoo,“ tvrdil Novák pro Blesk Zprávy.

Podle chovatele byl právě tohle začátek konce. Do nedostavěného areálu se dostala zvířata. V současné době podle svých slov má stavební povolení na zookoutek, a tak se uvidí, co bude dál, až „udá“ zvířata. Teoreticky by mohl chtít v provozu zařízení pokračovat.

„Zvířata jsou v dobrém stavu, snažíme se je už dva roky prodat. Lvy jsme prodali, karakaly jsme prodali, ale je to těžké, protože musíme hledat schválený chov. Ukousl jsem si obrovské sousto, nevěděl jsem, že mám vedle sebe takovou krysu,“ uzavřel celou záležitost Novák.

Veterinární správa: Vždy jsme zjistili problém

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka každá kontrola shledala u Michala Nováka nějaký problém. Podnět veterináři vždy předávali obci s rozšířenou působností, kterou je Náměšť nad Oslavou. Někdy se prý dozvěděli, jak to dopadlo, v jiných případech ale obec vědět nedala. Padl i návrh na zákaz chovu, ten ale nakonec do praxe nevešel. Veterinární správa se hájí, že navrhuje postup řešení, který musí dotáhnout příslušná obec.

Ke kauze se vyjadřují i přední čeští odborníci. Například ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek ji zmínil na svém Facebooku. Pro Blesk Zprávy pak řekl, že by chtěl apelovat na to, aby se v Česku změnily legislativní podmínky. S návrhem na změny přišel tento týden ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Pro chovy zvířat vyžadujících zvláštní péči, například šelem, by se měly do budoucna zpřísnit podmínky. Zatím platí doporučení Ústřední komise na ochranu zvířat, která ale nejsou závazná. Měly by se jasně stanovit podmínky na velikost plochy chovu „po domácku“ nebo na opatření proti úniku zvířat. 

Parametry, které jsou doporučované, jsou třeba venkovní výběh pro lvy a tygry o velikosti 40 metrů čtverečních pro pár a dalších deset metrů čtverečních pro každé další zvíře. Nebo 30 metrů čtverečních pro páry levhartů, jaguárů nebo pum.

„Nelze to zatím vymáhat. Vždy to musí posoudit veterinární inspektor i vzhledem k tomu, jak to zvíře zdravotně a kondičně vypadá a jak se chová,“ řekl ČTK Semerád. Například únik zvířete se bere jako týrání, protože zákon hledí na to, že zvíře, které není zvyklé na volnou přírodu, v ní prakticky trpí. V Česku jsou prý vydaná povolení asi pro 300 šelem. Podle Semeráda však v zemi není žádný zájem, aby lidé šelmy chovali podomácku.

Obec: O návrhu na ukončení chovu nevíme

Blesk Zprávy se na problém ptaly na odboru životního prostředí v Náměšti nad Oslavou. „Na celou akci je vydané stavební povolení, ale samozřejmě tam nějaká zvířata jsou. Řešili jsme dílčí podněty od Krajské veterinární správy, padly i pokuty. V jakém jsou stavu zvířata, ví jenom Krajská veterinární správa, to my nejsme schopni posoudit,“ uvedl Tomáš Sedláček z odboru životního prostředí.

„Co jsem viděl jejich poslední zprávu, tak by nic nenasvědčovalo tomu, že by byli v nějakém hrozném stavu, ale to je třeba ověřit u nich. Nevybavuji si, že by tam někdy byl návrh na ukončení chovu,“ dodal Sedláček s tím, že na případu pracoval kolega, kontakt na něj ale nepředal.

Blesk Zprávy oslovily i veterináře, který se měl podle svědků o zvířata starat. Lékař ale mlžil, nejprve o žádných šelmách nevěděl, později řekl, že o nich věděl, ale nikdy prý nebyl Michalem Novákem žádán o péči. „To je nějaká dezinformace. Tam jsem byl u poníků. Léčebně určitě ne. Nikdy nepožadoval ošetření šelem,“ uvedl veterinář Pavel Jeřábek s tím, že si myslí, že na místě už žádné šelmy ani nejsou.


Vyjádření Státní veterinární správy

Chovatel z Třebíče chová druhy zvířat vyžadujících zvláštní péči (tygr, lvi, hyeny, vlci) bez povolení Krajské veterinární správy (KVS).

KVS tento chov kontrolovala v roce 2014 a 2016 – na základě těchto kontrol podala vždy podnět na obec s rozšířenou působností (ORP) – Náměšť nad Oslavou pro porušení zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání.

Podněty byly podány pro porušení §13 odst. 5 – chov druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči bez povolení KVS a § 4 odst. 1 písm. k) – týrání zvířat chovem v nevhodných podmínkách (nedostatečná plocha a nevyhovující prostory pro zvířata).

ORP vyrozuměla KVSJ, že podněty byly vyřešeny finančním postihem chovatele (bez uvedení výšky sankce).

Další 2 kontroly byly provedeny v loňském roce, poslední na začátku listopadu 2017.
KVS opět podala podněty na ORP ze stejných důvodů jako podněty předchozí a dále navrhla ORP u obou podnětů, aby uložil chovateli zákaz chovu.

K první loňské kontrole ORP opět sdělila, že uložila chovateli sankci (opět bez uvedení výše), a k poslední kontrole nemá KVS od ORP informace.

dalekolekora ( 11. března 2018 17:50 )

Fotky mluví za vše, ani jedno ze zvířat na nich nevypadá tak, jak by mělo vypadat. Na první pohled nezdraví a zandbaní jedinci, prostředí v hrozném stavu, mrtvoly na kupě mluví samy za sebe. Takových naivních chovatelů všeho možného je velké množství, nic si o zvířatech ani nepřečtou a bezhlavě se vrhají do chovu psů, koček, rybek, šelem, plazů... A zákony na toto jsou staré, bezzubé, dávají sadistům a těm, kteří chtějí rychle zbohatnout na úkor zvířat, obrovský prostor. City jdou stranou, hlavní jsou peníze...

Bezhlouposti ( 10. března 2018 16:32 )

 Lidí, přemýšlejte. Vy jste tam někdo byl že tady pranýřujete toho majitele?? Přečtěte si bulvární článek a jste všichni odborníci na právo a ochranu zvířat. Já tam byla s rodinou před 14 dny. Pan nás tam zadarmo pustil a všechny zvířata zdarma ukázal. Byl velmi milý a ochotný. Žádné zvíře tam fakt netrpělo. Nevěřte bludům a radši se tam jeďte sami podívat, než začnete lincovat. Začněte užívat svůj mozek, nebuďte ovce

arnostarno...@... ( 10. března 2018 14:57 )

Proč to ho zmetka ned neodvezly do basi tohle kdybych vyděl na vlastní oči tak snad bych ho do těch klecí zavřel ***--- na co tady jsou zákony o ochraně zvýřat asi na pěkný hovn kdy zapracuje zákon tak jak by měl na tyhle zmetky co si hrajou na chovatel kriminál pro ně je málo

mazd ( 10. března 2018 13:19 )

Naprostá zrůdnost.

flora ( 10. března 2018 10:50 )

Za týrání zvířat je trestní až 3 roky navtrdo. Kdy už konečně toho nějaký soudce využije ??? Ten panchart co zbil v Děčíně toho psa by si je taky zasloužil !

Zobrazit celou diskusi