Vydry severoamerické jsou akrobaté jak ve vodě, tak na souši i sněhu. Dokážou se radovat ze života za všech okolností a v každém věku.


„Vydry jsou velice čilá, zvídavá a hravá zvířata. Ty severoamerické jsou navíc zvyklé na drsné klimatické podmínky, a tak je sníh vždycky nadchne,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová. Před chladem vydry chrání velice hustá srst. Přestože meteorologové předpovídají oteplení, a tak se budou muset vydry se sněhem rozloučit, na nadšení jim to neubere. Návštěvníci budou moci sledovat jejich plaveckou akrobacii.

Vydry se klidně vrhnou do ještě studené vody, a to i přesto, že jejich srst se na rozdíl například od bobří promáčí. „Umí se usušit. Když se vracejí do svého podzemního doupěte, prodírají se úzkou chodbou, v níž si kožich vyždímají o vyčnívající kořínky a nerovnosti,“ objasňuje zooložka.

Bude teplo, ale deštivo

V následujících dnech se konečně ohřejeme. V pátek přejde podle meteorologů přes Česko teplá fronta a poté nás čeká velmi teplý víkend. „V neděli naměříme až 16 stupňů. Naposledy bylo v této době takové teplo v roce 1990,“ uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu. I příští týden bude po extrémně mrazivém únoru teplotně příjemný. Jen doma nenechávejte deštníky. Bude deštivo.

Fotogalerie
5 fotografií