Podpora takzvaných „in-situ“ projektů, kterými dochází k ochraně ohrožených živočišných druhů ve volné přírodě, je součástí programu Zoo Praha dlouhodobě. Naposledy se v areálu zoo před několika měsíci objevily takzvané „donation machines“, tedy jakési automaty, pomocí kterých si mohou návštěvníci vybrat jednoho z ohrožených „hrdinů“ – gorilu nížinnou, gaviála indického nebo koně Převalského – a finančně podpořit jeho přežití.

Nově se zoologická zahrada podílela na dalším dílčím projektu v rámci sbírky „Pomáháme jim přežít“, na základě kterého vznikl dětský smetanový krém, který bude volně prodejný v obchodních řetězcích. Koupí každého z nich poputuje deset haléřů na konto, které těmto bohulibým účelům dlouhodobě slouží.

Jaké možnosti se ještě zvažují?

„Je to nová věc v tom smyslu, že financování těchto projektů vychází poprvé mimo areál zoologické zahrady ve velkém. Současně je to způsob informování o těchto aktivitách. Zmiňované „donation machines“ jsou jedinečné. Líbilo by se mi, kdyby mohly být i mimo areál zoo, kdyby se tato možnost objevila i jinde v Praze nebo mimo Prahu,“ uvedl k stávající novince i vizím do budoucna v rámci podpory ohrožených druhů ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Zoo Praha dlouhodobě spolufinancuje sledování gaviálů pomocí vysílaček.
Autor: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Podle odhadů by z nového projektu mohly na ohrožené živočichy putovat ročně vysoké statisíce až miliony korun. Kromě těchto aktivit se uvnitř areálu Zoo Praha odehrávají také projekty na ochranu tuzemských živočichů – například sysla, užovky nebo ještěrek. „Tyto projekty však nevyžadují tolik prostředků, jako je tomu v případě návratu koní Převalského do Mongolska nebo boje proti pytláctví ve střední Africe,“ uvedl k volbě třech uváděných exotických živočišných druhů Miroslav Bobek.

Podívejte se, co všechno Miroslav Bobek k podpoře ohrožených živočišných druhů uvedl:

Fotogalerie
15 fotografií