Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce lidí v Bratislavě uctily památku Kuciaka a jeho Martiny. Fico to schytal

Autor: ČTK, nkov - 
2. března 2018
20:00

Slováci v pátek vyšli do ulic, aby uctili novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou, kteří byli minulý týden zastřeleni ve svém domě. V Bratislavě se sešly tisíce lidí, šlo o jednu z největších demonstrací od protikomunistických mítinků v roce 1989. Shromáždění ve slovenské metropoli, na které přišlo podle organizátorů na 20 tisíc lidí, se zúčastnil i prezident Andrej Kiska. A část demonstrantů volala po konci vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Občanští aktivisté svolali pietní shromáždění nejen do slovenské metropole, ale i do dalších až tří desítek měst na Slovensku a rovněž do zahraničí, včetně České republiky. Účast stovek až tisíců lidí hlásila média i ze souběžných shromáždění v několika slovenských městech.

V Bratislavě nesli lidé v čele průvodu transparent s nápisem „Útok na novináře = útok na nás všechny“, v davu se objevily také plakáty s podobiznou Kuciaka a jeho zavražděné přítelkyně, s níž se v pátek příbuzní a veřejnost naposledy rozloučili v obci Gregorovce na východním Slovensku.

Kiska vybídl k minutě ticha

Dav se vydal z historického centra na náměstí k Úřadu vlády, kde z pódia mluvili hlavně zástupci médií. Prezident Kiska řekl, že lidé tady nejsou kvůli politice, a vybídl k minutě ticha.

Pochodu se účastnil i slovenský prezident Andrej Kiska. Pochodu se účastnil i slovenský prezident Andrej Kiska. | Reuters

„Dnes je Bratislava hlavním městem svobody. Novináři v Evropě jsou v nebezpečí. Musíme vyhlásit stav pohotovosti,“ řekl generální tajemník organizace Reportéři bez hranic Christophe Deloire.

Po skončení pietní části shromáždění v Bratislavě část davu u Úřadu vlády volala „Odstoupit“ a pískala.

Na stejném místě skončil i středeční průvod, který organizovalo opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a kterého se se zapálenými svíčkami na památku Kuciaka a Kušnírové zúčastnily stovky lidí.

Video  Krutá vražda novináře a jeho přítelkyně: Slovensko se loučí s Martinou (†27), její maminka sotva stála na nohou.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zabila novináře se snoubenkou mafie

Policie za nejpravděpodobnější příčinu vraždy zmíněné dvojice označila Kuciakovu investigativní práci. Reportér ve svém nedokončeném článku kromě jiného popsal činnost italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a také dřívější podnikatelské vazby jednoho z nich na již bývalé spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica.

Kvůli vraždě oznámil rezignaci ministr kultury Marek Maďarič, opozice a koaliční strana Most-Híd vybídly k demisi ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Video  Razie u Antonina Vadaly, o němž psal zavražděný novinář Kuciak (†27).  - TV JOJ
Video se připravuje ...


Terzia Magdalsk ( 4. března 2018 03:16 )

 https://www.youtube.com/watch?v=bfDg8W1n4ak&sns=em

Terzia Magdalsk ( 4. března 2018 03:12 )

 https://youtu.be/bfDg8W1n4ak

Terzia Magdalsk ( 4. března 2018 03:07 )

 https://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DbfDg8W1n4ak%26sns%3Dfb &h=ATMaopqEKIFNeA_Io1B2IPLtmgeMT9RXY1qyYopzg12zxAWz8NjAOoa0jut_dDtwh1EJYhEq3yCANwlqCMHPZFtu4sIH6 Z7qlHGJmP1IrB6JmxEJc-AXiw-MYgYu56FZpVJJP7G9A4KePtKr99pVQoBCAPckHsqAxJZnu6x4z-bJgRo0fZ-fHv22ZzlrhF9mP 4uUY0hNdEGVtwXwDLCNVna4uS4FGwAErDUFs664XxufqvePRjjO2ImQZoRot3Ka70Lveqv8sWtl&s=1

tuba24 ( 2. března 2018 22:34 )

jasne, moze za to kalousek Vsetky indicie vedu k Robertovi F. a jeho mafianom... a nie len tym talianskym Ty sa radsej prestan pozerat na vysielanie ruskej statnej televizie. Uz tam davali dokument ako v 68mom do ceskoslovenska vpadli americke tanky a nie tie z varsavskej zmluvy?

Marianhossa ( 2. března 2018 22:28 )

Co to meleš za hovna ty ficovo stetko

Zobrazit celou diskusi