Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko je v globálním žebříčku korupce na 42. místě, v rámci EU nic moc: 18. příčka

Autor: CTK, ivm - 
21. února 2018
21:51

Česká republika si v celosvětovém žebříčku vnímání korupce za rok 2017 po loňském propadu mírně polepšila, za průměrem Evropské unie ale stále zaostává. V seznamu zemí, který zveřejnila mezinárodní organizace Transparency International (TI), patří Česku spolu s Kyprem, karibským ostrovním státem Dominikou a Španělskem 42. místo.

Ve srovnání s ostatními členskými zeměmi Evropské unie si ČR o jednu příčku polepšila a je na 18. pozici, kterou sdílí s Kyprem a Španělskem. Ostatní země takzvané visegrádské čtyřky si pohoršily - Slovensko o jeden bod (22. místo v rámci EU, globálně má 54. místo), Polsko o dva body (15. místo) a Maďarsko ztratilo dokonce tři body (27. místo).

Transparency International ve své doprovodné zprávě uvedla, že její výroční index vykresluje nelichotivý obraz zemí, které nedodržují zásady právního státu. Poukázala při tom právě na Maďarsko, které se v posledních šesti letech propadlo o deset bodů. „To odpovídá době, kdy (tamní) premiér Viktor Orbán zesílil kontrolu nad státními institucemi a ostře zasáhl proti občanské společnosti,“ uvedla TI. Podobně je tomu podle TI rovněž v Polsku.

„Evropská unie musí (indexu) věnovat pozornost a zajistit, že jsou zásady právního státu dodržovány ve všech členských státech - že soudnictví je svobodné a nezávislé a že novináři a občanská společnost mají možnost pohnat mocné k odpovědnosti,“ uvedla TI.

S korupcí se bojuje málo. mnoho zemí za posledních 6 let zaznamenalo jen nepatrný pokrok

Analýza výsledků podle organizace ukázala, že většina zemí postupuje v boji proti korupci příliš pomalu. „Je mnoho zemí, které v uplynulých šesti letech učinily jen malý nebo vůbec žádný pokrok,“ konstatovala organizace. Vyšlo podle ní také najevo, že státy, v nichž jsou novináři a nevládní organizace nejméně chráněni, jsou zároveň zeměmi s nejvyšší mírou korupce.

Výrazně se podle TI v boji proti korupci polepšily Pobřeží Slonoviny, Senegal nebo Británie. Naopak Sýrie, Jemen a Austrálie si v indexu znatelně pohoršily. „Nejvýkonnějším regionem je s průměrnou známkou 66 bodů západní Evropa, nejméně výkonným pak subsaharská Afrika s průměrem 32 bodů a dále východní Evropa a střední Asie (průměr 34 bodů),“ uvedla TI.

Například Německo letos obsadilo v globálním měřítku 12. místo, Spojené státy jsou šestnácté, Ukrajina je na 130. a Rusko 135. místě.

Video  Policie zasahovala v lánské oboře: Dohlížel na to i kancléř Mynář  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi