Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Desatero eReceptu: Jak bude vypadat a zdrží vás v lékárně?

  • Autor: mah - 
    28. 12. 2017
    19:06

    Už za pár dní začne pro lékaře platit povinnost předepisovat všechny léky pomocí eReceptu. Stane se to tak navzdory tomu, že lékárníci i lékaři dlouhodobě upozorňují na celou řadu nedostatků, které nový systém má. Pro drtivou většinu lidí navíc půjde o zásadní změnu toho, na co byli zvyklí. Pacienti a mnohdy ani lékaři nevědí, co od systému vlastně čekat. I ministerstvo zdravotnictví nechalo přípravu na poslední chvíli a prováděcí vyhlášku k eReceptu zveřejnilo teprve 7. prosince.

    To se nelíbí České lékárnické komoře (ČLnK), která upozorňuje mimo jiné na to, že dovolat se na infolinku Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je prakticky nemožné. Zároveň poukazuje na to, že v roce 2017 bylo elektronicky vydáno jenom 12 procent z celkových 70 milionů receptů, které tento rok lékaři vystavili.

    „Proto vyvinuli lékárníci maximální úsilí pro zmírnění případných negativních dopadů ne zcela připraveného systému elektronického předepisování a výdeje léků, spolupracovali s IT specialisty, připravovali své lékárenské počítačové systémy a jednali s úředníky SÚKL o nutných úpravách,“ dodává k tomu prezident ČLnK Lubomír Chudoba. Lékárníci proto komunikovali jak mezi sebou, tak pomáhali při školení lékařů.

    Kromě toho se lékárníci rozhodli poradit i pacientům, pro které připravili desatero eReceptu, které vám zde přinášíme. „Vzhledem k množícím se dotazům pacientů, lékařů i lékárníků jsme pro ně zajistili vlastní telefonní poradnu. Ta bude k dispozici v nejkritičtější dny – 2. a 3. ledna od 8 do 16 hodin,“ dodal Chudoba s tím, že kontakty na poradce mohou zájemci najít na stránkách ČLnK.

  • 1.Co to vlastně eRecept je?

    Jde o data, která budou uložená v centrálním úložišti. Lékař ani pacient tak už nebudou omezeni na klasický papírový recept. Předávat se bude pouze takzvaný identifikátor eReceptu, což je 12místný kód složený z písmen a číslic. Ten po načtení v lékárně lékárníkovi zobrazí, jaké léky má vydat.

    Identifikátor eReceptu může pacient získat v několika podobách v závislosti na domluvě s lékařem:

    • papírovou průvodkou
    • e-mailem
    • textovou zprávou na mobilní telefon
    • pomocí mobilní aplikace

    eRecept vám lékař může zaslat e-mailem, textovou zprávou, pomocí mobilní aplikace, ale může vám vytisknout i papírovou průvodku. eRecept vám lékař může zaslat e-mailem, textovou zprávou, pomocí mobilní aplikace, ale může vám vytisknout i papírovou průvodku. | profimedia.cz

  • 2.Která forma předání je nejlepší?

    Podle lékárníků papírová průvodka. Na té pacient i nadále uvidí údaje, které nalezne i na papírovém receptu. Zároveň usnadní práci lékárníkům, kteří nebudou muset čekat na načtení eReceptu. ČLnK proto lidem doporučuje, aby využívali svého práva a lékaře o průvodku žádali.

    Podle lékárníků je nejlepší podobou eReceptu papírová průvodka. Podle lékárníků je nejlepší podobou eReceptu papírová průvodka. | SÚKL

  • 3.Změní se doba výdeje léků?

    S klasickým receptem stačilo přijít do lékárny, počkat na to, až vám lékárník vydá předepsaný přípravek a případně uhradit doplatek.

    Lékárník nově bude muset eRecept načíst do systému, zároveň bude muset hlásit vydání léků. To s klasickými recepty lékárníci dělat nemuseli a vydání léků se tak o několik chvil prodlouží.

    Vydávání léků se podle lékárníků díky eReceptu mírně protáhne, nově budou muset recept načíst do systému a následně nahlásit vydání léků. Vydávání léků se podle lékárníků díky eReceptu mírně protáhne, nově budou muset recept načíst do systému a následně nahlásit vydání léků. | Profimedia

  • 4.Co když mi lékárník vydá něco jiného, než mám na eReceptu?

    V e-mailu nebo papírové průvodce k eReceptu můžete mít napsané jiné přípravky i dávkování, než které vám lékárník nakonec vydá. I to se může stát, je možné, že lékař v receptu našel chybu a rozhodl se ji napravit.

    Lékaři totiž eRecept mohou změnit v době mezi tím, co vám byl vydán a dobou, kdy si léky vyzvednete v lékárně. V tomto případě platí, že platné jsou vždy informace, které jsou uvedené v elektronické verzi.

    Může se stát, že vám lékárník vydá jiné léky, než které budete mít napsané v průvodce, lékař totiž může eRecept upravovat, dokud si přípravky v lékárně nevyzvednete. Může se stát, že vám lékárník vydá jiné léky, než které budete mít napsané v průvodce, lékař totiž může eRecept upravovat, dokud si přípravky v lékárně nevyzvednete. | Profimedia.cz

  • 5.Co když bude v mém eReceptu chyba?

    Musíte zkontaktovat svého lékaře. Lékárník na rozdíl od klasického receptu totiž nemůže chybu opravit. Bude tak nutné zkusit vašemu lékaři například zavolat, aby chybu opravil.

    Pokud se vám s lékařem nepodaří spojit, tak hrozí, že vám lékárník kvůli některým chybám nebude moci lék vydat. V takovém případě bude nezbytné, aby vám přípravek lékař předepsal znovu.

    Pokud bude v eReceptu chyba, musíte zkontaktovat svého lékaře, aby ji opravil, lékárník to sám udělat nemůže. Pokud bude v eReceptu chyba, musíte zkontaktovat svého lékaře, aby ji opravil, lékárník to sám udělat nemůže. | iStock

  • 6.Kde si budu s eReceptem moct léky vyzvednout?

    Elektronický recept si můžete vyzvednout v kterékoli lékárně. Nikdo vás nesmí posílat do konkrétní lékárny. Stejně tak na průvodce, v e-mailu nebo SMS s identifikátorem eReceptu nesmí být žádná reklama na léky nebo zdravotnické zařízení včetně lékáren. Lékař zároveň nemůže poslat identifikátor vašeho receptu třetí osobě bez vašeho souhlasu.

    Léky si s eReceptem můžete vyzvednout v kterékoli lékárně. Nikdo vás nesmí posílat do konkrétní lékárny. Léky si s eReceptem můžete vyzvednout v kterékoli lékárně. Nikdo vás nesmí posílat do konkrétní lékárny. | Profimedia

  • 7.Kolik času budu mít na vyzvednutí léků předepsaných receptem?

    Zde se oproti papírovým receptům nic nemění. Standardní doba je 14 dní, recepty z pohotovosti si musíte vyzvednout do jednoho dne a antibiotika do pěti dní.

    Lékař může platnost eReceptu prodloužit až na jeden rok. ČLnK pak radí, abyste svého lékaře o prodloužení platnosti receptu požádali, pokud víte, že váš lék má delší objednací lhůtu. Pokud totiž doba platnosti eReceptu uplyne, tak vám lékárník již přípravek vydat nemůže.

    Na vyzvednutí léků předepsaných eReceptem budete mít stejné lhůty jako u běžných receptů. Na vyzvednutí léků předepsaných eReceptem budete mít stejné lhůty jako u běžných receptů. | Profimedia

  • 8.Znamená zavedení eReceptu naprostý konec těch klasických?

    Ne úplně, i nadále budou existovat výjimky, při kterých bude lékař mít možnost, nebo dokonce povinnost použít papírový recept:

    • V papírové podobě zůstanou recepty na silně účinné látky (tzv. recept s modrým pruhem).
    • Pokud vás lékař navštíví doma.
    • Pokud si lék budete vyzvedávat v jiné zemi Evropské unie.
    • Z jiných objektivních důvodů, které bude muset lékař na recept uvést.

    I nadále budou existovat výjimky, kdy bude možné použít klasický recept, půjde zejména o tzv. recepty s modrým pruhem na silně účinné látky. I nadále budou existovat výjimky, kdy bude možné použít klasický recept, půjde zejména o tzv. recepty s modrým pruhem na silně účinné látky. | Profimedia

  • 9.Co se stane, pokud eRecept přestane fungovat?

    Pokud se přeruší spojení lékárny s centrálním úložištěm eReceptu, může se lékárník pokusit o náhradní spojení. ČLnK ale upozorňuje, že není jasné, jak bude náhradní spojení zabezpečeno a nejde tak zaručit, že lékárníci budou moci léky vydat vždy.

    Pokud dojde k přerušení spojení lékárny s centrálním úložištěm eReceptu, může se lékárník pokusit o náhradní spojení, zatím ale není jasné, jak bude zabezpečené. Pokud dojde k přerušení spojení lékárny s centrálním úložištěm eReceptu, může se lékárník pokusit o náhradní spojení, zatím ale není jasné, jak bude zabezpečené. | Profimedia

  • 10.Zvýší eRecept bezpečnost mé léčby?

    Tento argument patřil k těm nejsilnějším mezi zastánci eReceptu. Elektronické záznamy měly lékařům i lékárníkům dát možnost ověřit, že u nového léku nehrozí interakce nebo duplicita s jiným předepsaným přípravkem.

    Lékárníci však varují, že přestože povinnost předepisovat eRecepty začne platit od 1. ledna, tak lékový záznam nebude možné využívat. Rizika vzájemné reakce mezi léky, které užíváte, tak lékárníci neodhalí.

    eRecept měl dát lékařům a lékárníkům možnost odhalit interakce mezi léky a případnou duplicitu, to ale při spuštění umět nebude. eRecept měl dát lékařům a lékárníkům možnost odhalit interakce mezi léky a případnou duplicitu, to ale při spuštění umět nebude. | Shutterstock

agfor ( 28. prosince 2017 20:01 )

Bod č.8 je nesmyslný, protože lékaři svoje pacienty už neobcházejí (nedělá to ani pohotovost). To dělali za prohnilého totáče.

Zobrazit celou diskusi