Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékaři tlačí na Sněmovnu kvůli elektronickým receptům. Zvažují i trestní oznámení

Autor: bru/ČTK - 
12. listopadu 2017
11:55

Česká lékařská komora (ČLK) chce, aby nová Poslanecká sněmovna co nejdříve zvážila odklad povinného elektronického receptu a aby poslanci k rozhodnutí využili třeba také institut legislativní nouze. Lékaři by podle zákona měli eRecepty vydávat od 1. ledna 2018. Komora je vyzvala, aby v případě nutnosti i po Novém roce předepisovali léky „jakýmkoliv možným způsobem“.

Dostupnost lékařské péče nesmí být ohrožena kvůli neuváženému experimentu,“ odhlasovali si lékaři velkou většinou v jednom ze sjezdových usnesení. Komora bude bránit své členy, kteří by se dostali do problémů kvůli tomu, že předepíšou pacientovi lege artis potřebný lék klasickým způsobem.

Podle prezidenta komory Milana Kubka to není výzva k nedodržování zákona, ale signál, že péče o pacienta musí být na prvním místě.

Padne kvůli eReceptu trestní oznámení?

Sjezd také uložil představenstvu ČLK, aby zvážilo podání trestního oznámení na neznámého pachatele – iniciátora povinné elektronické preskripce. Cílem je zjistit, zda eRecepty nemají korupční pozadí a zda v důsledku nepovedou k obecnému ohrožení životů a zdraví lidí, odhlasovali si lékaři.

Elektronické recepty by podle ČLK neměly být povinné. Mnoho lékařů, zejména těch starších, kvůli nim skončí a není za ně náhrada, varoval už v sobotu na sjezdu komory její prezident Milan Kubek. Komora podle něj není obecně proti elektronizaci zdravotnictví, ke zvolené podobě eReceptů však má řadu výhrad. Změna prý přinese problémy, ale přínosy mít nebude.

Elektronické recepty jsou nyní dobrovolné, ovšem od 1. ledna příštího roku budou povinné. Pacient by podle Kubka měl mít možnost volby, zda přijme klasický, anebo elektronický recept. Stejnou možnost volby chce komora i pro lékaře. Podle náměstka ministra zdravotnictví Radka Policara by ale taková možnost šla proti smyslu zákona.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) i nadále bude většina pacientů nosit od lékaře recept vytištěný na papíře, elektronický recept neznamená, že by ho dostali jen e-mailem nebo SMS zprávou. Nabízí ale i tuto možnost navíc k papíru.

Lékaři se obávají sankcí za nedodržování povinnosti. Ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta na sjezdu komory slíbil, že ústav bude k lékařům po 1. lednu přistupovat vstřícně a benevolentně.

doktormediciny ( 25. května 2018 08:20 )

Merito problemu je nekde jinde. Jde o udrzeni jakes takes zdravotni site i v odlehlych oblastech. Ergo doktor Kubek nemluvi za sebe, ale za Lekarskou komoru a castecne za statni zdravorni spravu. Zubni lekar kvuli E receptum zavre a dalsich 5 let ta nebude nikdo

doktormediciny ( 25. května 2018 07:48 )

Videl bych to uplner jinak...Nekteri lekri pisi po papirech a urdnice jim to preneser na do pocitace a nahraje na tak zvane davky. Zakte starsi, co umi preba paracentasu mambranee tympani, poznaji otitis externa a otitis media er cetara budopu k niucvemu. Jenze misto ni n e n a s t o u p i n i k d o

zednik ( 12. listopadu 2017 20:00 )

Ten obvoďák z Počátek je už ve vyšším levelu nežli nějaké kliknutí na počítači. Pan lékař sice uvolnil místa k registraci, ale už předem veřejně odmítá přijmout simulanty a lidi nad 65 let. Sice nevím jak ví předem kdo je simulant, ale asi má nějaké soukromé refence. Počátky nejsou zas tak velké A odmítat lidi na 65 let je prasárna. Pan lékař tvrdí,že ti prý patří na gerontologii...

hejhej ( 12. listopadu 2017 14:36 )

S PC se pracuje už více než 20 let. Lékaři - dnes důchodci, byli v produktivním věku a dělalo jim potíže pořídit si počítatč a naučit se s ním pracovat?? To snad ani není možné. Koubek, co vypustí z úst, ta je to " perla".

vont ( 12. listopadu 2017 14:32 )

 Doktoři, to jsou komici. Národ se už jenom směje. Mě je přes sedmdesát astyděl bych se vyslovit v soukromí, to co oni troubí do sdělovacích prostředků. Doktoři už sklapněte!😳🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa