Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zavřou ordinace dětských lékařů? Experti: S dítětem budete muset do nemocnice

Autor: Zuzana Zelenková - 
18. září 2017
06:15

Každá desátá ordinace dětského lékaře může v dohledné době zavřít. Varuje před tím Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost v čele Ilonou Hülleovou. Hlavní problém je podle odborníků nárůst byrokracie, start EET a povinné zavádění e-receptů. Ale i zrušení příslušeného vysokoškolského oboru, tedy snaha udělat z lékařů „univerzální vojáky“ vhodné do ordinací i nemocnic. Podle sdržení se pak může v krajním případě stát, že se rodiče se svým potomkem k dětskému doktorovi jinde než právě v nemocnici nedostanou.

„Chtěli jsme udržet obor Praktický lékař pro děti a dorost mezi základními obory, protože za 11 let jeho existence došlo k výraznému nárůstu zájemců o obor, popsala pro Blesk.cz Ilona Hülleová.

„Máme spočítané, že pokud bychom měli v oboru 50 nových lékařů každý rok, stačilo by to k obnově stavu. Ovšem od zrušení oboru máme zájem mnohem menší, vstoupilo k nám jen 11 lékařů, posteskla si.

Zdravotnictví bylo také tématem Blesk Volebního souboje 2017. Podívejte se, jak to vidí politici usilující o vaše hlasy v říjnových volbách:

Video  Politici pro Blesk: Kde ještě zakázat kouření? A za co (ne)platit u lékaře?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Lékařka na základě kuloárních informací tvrdí, že praktické lékaře pro děti a dorost mají začít zastupovat kolegové, kteří přejdou z dětského lůžkového zařízení do primární péče. Vše prý záleží na vstřícnosti ministerstva zdravotnictví, příslušný předpis ale dosud chybí.

„Končí nám lékaři na malých vesnických praxích nebo v menších obcích, kde pro ně nejsou podmínky včetně platu dost zajímavé,zmínila Hülleová. Podle odbornice se stává například to, že dětská praxe svoji činnost ukončí, ale jak je v okolí dětí dost, chce její „klientelu“ převzít dětské oddělení v nemocnici.

Podle lékařky je to komplikace pro rodiče, kteří musejí většinou dále dojíždět. A navíc může jít o zbytečný stres pro děti. Hülleová má za to, že do nemocničního prostředí patří primárně děti vážněji nemocné. „Myslím, že nikdy nebyly ambulance dětských praktiků v areálu nemocnice, vždycky byly mimo,“ zavzpomínala Hülleová.

Ministerstvo si změny ve vzdělávání chválí

Kritiku za zrušení specializovaného vysokoškolského oboru ministerstvo zdravotnictví odmítá. Novelou vznikl obor pediatrie, kde se specializačně vzdělávají jak budoucí pediatři pro nemocnice, tak pro primární péči v ambulancích, uvedl pro Blesk.cz Ondřej Macura z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví.

„K tomuto kroku bylo přistoupeno z důvodu zvýšení prostupnosti primární péče, tedy aby mohlo docházet k tomu, že lékař bude moci sloužit zároveň v nemocnici, tak i v ambulantní praxi bez nutnosti další atestace,“ uvedl Macura.

Asociace varuje před tím, že změn se teď na lékaře navršilo víc. A odhaduje, že kvůli zvýšení byrokracie, zavádění elektronické evidence tržeb (EET) i do ordinací a povinných e-receptů zavře své praxe zhruba deset procent dětských lékařů.

Vyžene EET doktory z venkova?

EET má být pro lékaře povinná od ledna, podle kritiků jde ale v případě ordinací o nepřipravenou akci - podobně jako povinné e-recepty. V dětských ordinacích si pacienti hradí očkovací vakcíny, na které dostanou účtenku. Praktici pak vystavují potvrzení na řidičské průkazy nebo do zaměstnání. Platby jsou běžné také u zubaře.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky tímto způsobem lékař vydělá 10 až 15 tisíc korun. „Povede to k tomu, že bude povinné EET v každé provozovně. Ale jsou lékaři na venkově, kteří mají jednu ordinaci a potom několik detašovaných pracovišť. Pokud budou muset mít všude EET a vysokorychlostní internet, pravděpodobně taková detašovaná pracoviště zruší,“ odhadl pro Blesk.cz Šonka.

Šonka má za to, že z ministerstva jde většina peněz do nemocnic a praktici nedostávají dost. Resort ale i tuto kritiku odmítá.

Tvrzení, že podpora praktiků či soukromých specialistů je nezměrně menší, než podpora nemocnic, není zcela korektní. V praxi lze snadno ověřit, že zatímco počet nemocničních lékařů trvale klesá, počet praktiků je stabilní a počet soukromých specialistů významně narůstá, a to bezpochyby kvůli finančnímu ohodnocení jednotlivých kategorií,“ dodal Macura.

kukuku ( 18. září 2017 07:29 )

Od roku 1989 místo jedněch pičusů přicházejí ještě větší.

Zobrazit celou diskusi