Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při porodu vážil 510 gramů: Jak žije Dominik a jeho rodina dnes?

Autor: Kristýna Beránková - 
1. května 2017
05:49

Boj malého Dominika (9) sledovalo před devíti lety celé Česko. Chlapeček se narodil bezmála čtyři měsíce před plánovaným porodem, ve 24. týdnu těhotenství, a vážil pouhých 510 gramů. Blesk se vydal zjistit, jak Dominik žije dnes.

Dominik přišel na svět císařským řezem 10. ledna 2008. Lékaři z pražské porodnice U Apolináře ho museli provést neuvěřitelných 15 týdnů před termínem porodu, protože maminka Jana Javůrková (38) trpěla preeklampsií (viz vysvětlení v rámečku) a šlo jí o život.

Těsně po narození prodělal Dominik pět operací srdce a dýchaly za něj přístroje. Maminka Jana i tatínek Luboš (44) se se svým příběhem svěřili čtenářům Blesku, aby dodali odvahu dalším rodičům předčasně narozených dětí.

Dominik svůj boj vyhrál a v květnu 2008 si ho rodiče mohli odvézt domů… Jana a Luboš krátce po narození Dominika Blesku prozradili, že plánují svatbu.

Svůj sen si splnili a řekli si ano. Obřadu se zúčastnil i malý Dominik. Zdálo se, že po dlouhých měsících bezesných nocí a stresu se všechno v dobré obrátilo.

„Lékaři nám říkali, že Dominik se bude vyvíjet pomaleji, ale všechno dožene,“ vzpomíná Jana. A do dvou a půl roku věku malého bojovníka tomu vše i nasvědčovalo. Chlapeček se začal stavět, chodit i mluvit.

„Vybavuju si, že mi říkal mami, dokonce správně skloňoval. Uměl i krátké věty, třeba »semafor svítí«,“ popisuje maminka. Bohužel pak přišel regres, tedy propad ve vývoji.

A Dominik řadu ze schopností, které do té doby používal, ztratil. Nakonec mu byl diagnostikován dětský autismus. „Nevíme, jestli ten problém souvisí s tím, že se narodil tak brzo. Anebo by třeba byl autista, i kdyby přišel na svět v termínu. To vám žádný doktor neřekne,“ dodává tatínek Luboš.

V řadě věcí je ale Dominik stejný jako každé jiné dítě. Dobře třeba ví, že, jak už to bývá, tatínek mu spíš dovolí dát si nějakou nezdravou dobrotu.

„Když přijdu z práce a Dominik ke mně běží s tabletem, kde v pohádce jedí párky, a on ukazuje, že by si je taky dal, nedokážu ho odmítnout,“ přiznává Luboš.

Oba rodiče říkají, že Dominik je navzdory svému handicapu šťastný kluk, který se umí radovat ze života. „Nedávno jsme grilovali před domem a byl nadšený,“ vzpomínají.

Co je to autismus?

Porucha mentálního vývoje. Postižený při ní nedokáže správně chápat okolní svět a má potíže s komunikací. Příčiny autismu nejsou zatím známé. Neexistuje konkrétní léčba, přesto lze často projevy zmírňovat speciálními pedagogickými postupy.

Proč musel Dominik na svět tak brzo?

Preeklampsie je vážná komplikace v těhotenství. Nastávající matce začne rychle růst krevní tlak, a pokud lékaři těhotenství neukončí, žena zemře. Proto se k vyvolání porodu či provedení císařského řezu musí přistoupit i v případě, že je dítě ještě nedonošené.

Máma hledá kamarádku

Jana by si přála najít kamarádku s dítětem, které trpí podobnými obtížemi. „Chtěla bych mít někoho, kdo by rozuměl tomu, čím procházíme. Navíc si můžou rodiče poradit třeba šikovné doktory, zařízení nebo školy,“ myslí si Jana.

Přiznává, že je jí někdy smutno. „Občas sedím a píšu si na papír otázky, proč se musel Dominik narodit předčasně, proč je autista… A druhý den si řeknu, že je to blbost, papír zmačkám a jedeme dál,“ dodává.

Zbožňuje vlaky

Dominik v současnosti chodí do speciální školy pro malé autisty. „Fyzicky je v pořádku. Mentálně ale prostě není tak úplně jako jiné děti,“ vysvětluje Luboš.

Dominikova řeč je na úrovni dvouletého dítěte, sám však rozumí většině toho, co se kolem něj říká. Raději než slovy komunikuje zatím gesty. Zbožňuje vlaky, autobusy a dopravní prostředky vůbec.

Zná stanice pražského metra a dokáže je přiřadit ke správné trase. „Když mu chci udělat radost, sedneme si do vlaku a jedeme na výlet,“ usmívá se Jana.

Podívejte se na video s nemocným Adámkem, který trpí svalovou dystrofií:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi