Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dívka se narodila s ošklivou deformací: Měla 4 nohy a 2 páteře. Lékaři při operaci riskovali její život

Autor: els - 
27. března 2017
15:59

Desetiměsíční Dominique z Pobřeží slonoviny Pobřeží slonovinypodstoupila velmi riskantní šestihodinovou operaci, při níž jí američtí lékaři odstranili její parazitické dvojče. Narodila se totiž se čtyřma nohama a dvěma páteřemi. Již se po operaci zotavuje.

Při náročné operaci museli lékaři oddělit nejen kosti, ale také žíly a nervy a nakonec ještě napravit páteř.

Bylo nezbytně nutné, aby Dominique tuto operaci podstoupila, neboť parazitické dvojče, které se v děloze nedokázalo začít vyvíjet samostatně, ohrožovalo její život. Její srdíčko a plíce by nedokázaly zvládnout takovou zátěž.

„Vypadá to velmi dobře. V nemocnici strávila pouhých pět dní,“ pochvaluje si chirurg Frank Vicari. „Teď je doma se svou „náhradní matkou“ a vede se jí velmi dobře,“ dodává.

Do Chicagské dětské nemocnice ji z Ivory Coast, kde Dominique žije se svými rodiči, přivezla dobročinná organizace Children's Medical Missions West. Nyní se o ni stará Nancy Swabb, která se přihlásila poté, co našla její příběh na Facebooku.

„Je to radost. Velmi si užíváme to, že je v naší rodině,“ komentuje Nancy. „Posíláme hodně fotek a zpráv, a tak víme, že Dominičina rodina ví, co dělá a že už má dva nové zuby, učí se mávat a dělat spoustu jiných věcí,“ dodává Nancy.

Dominique zůstane u Nancy do té doby, než se bude moct vrátit ke svým rodičům na Pobřeží slonoviny. Předpokládá se, že by to mohlo být již v půlce dubna. „Dotkla se našich srdcí. Už je členem rodiny. Je naprosto úžasná,“ rozplývá se Nancy.

Dominique před operací nebyla schopna vykonávat mnoho běžných věcí. „Nebyla schopná některých věcí, které běžné děti dělají jako otočit se, sednout si a podobně,“ vypočítává dětský neurochirurg Robert Givens Kellogg. Lékaři však věří, že po operaci bude Dominique schopná vést normální život.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi