Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Protesty „Proč? Proto!“ jsou zpět. Šárka chce před volbami varovat před Zemanem a Babišem

Autor: Zuzana Zelenková - 
17. října 2017
12:30

Organizátorka jarních demonstrací „Proč? Proto!“ Šárka Kružíková svolává další protestní akce. Jedna by měla začít v 18:00 v úterý na Hradčanském náměstí v Praze. Druhá s názvem „Vracení koblih“ proběhne v témže termínu v Hradci Králové. Hnutí podle svých slov nechce, aby ve světě Českou republiku znali jako místo, kde je premiérem „podvodník“ a prezidentem „Putinova figurka“.

Organizátoři protestů (tentokrát s názvem Pánové, končíme!) chtějí prý rozšířit povědomí o tom, že by lidé měli jít k volbám. U těch by se potom měli zaměřit na demokratické strany a hlavně by neměli zapomenout kroužkovat. Dále se prý chtějí distancovat od nedávných výroků Miloše Zemana o Krymu, který podle hnutí pomíjí, že na Ukrajině umírají lidé vinou ruských zbraní a velení.

Na pražskou akci je na sociální síti nahlášených více než 12 tisíc lidí. V Hradci to zatím vypadá asi na tisícovku. Reálná účast bude ovšem s velkou pravděpodobností výrazně nižší.

Doufáme ve 2 tisíce lidí

Šárka Kružíková (dříve Fialová), jedna z organizátorek demonstrace, doufá, že dorazí alespoň dvě tisícovky lidí. „Doufám, že by mohlo přijít přes dva tisíce lidí. Bude tam několik řečníků. Většinou z aktivistických kruhů, žádní vysloveně politici. Potom doufejme, že se výzva uchytí, chtěli bychom udělat hromadnou fotku. Se vzkazy, které se začaly šířit po internetu – Czech Republic is not Zeman,“ popsala pro Blesk.cz žena.

Akce má mít tedy dvě vyznění. „Jedno je proti Zemanovi, reakce na jeho výroky ohledně ruských sankcí, a druhé je předvolební. Poslední způsob, jak dostat mezi lidi veškeré relevantní informace o Babišovi, které by mohly zvrátit volební výsledek,“ dodala Kružíková s tím, že jde hlavně o informace, které poukazují na rozhodnutí Slovenského ústavního soudu o Babišově údajné spolupráci s StB.

Organizátoři mají prý strach z toho, že by se hnutí ANO mohlo v případě vítězství spojit s Okamurovým SPD. V neposlední řadě budou prý poukazovat na to, že trestní oznámení v kauze Čapí hnízdo stále běží.

Zeman: Jsou to kraválisti

Na dřívější květnové demonstrace dorazily tisíce lidí, na pódiu se střídali nejrůznější řečníci. Byla mezi nimi třeba Bára Štěpánová, Tomáš Klus nebo vnučka Ferdinanda Peroutky Tereza Kaslová. Protesty se odehrávaly v době vládní krize.

Prezident Miloš Zeman tenkrát demonstranty označil za kraválisty. Zažil prý už několik demonstrací, které mířily proti jeho osobě a všechny nakonec „vyšuměly“. „Stejně tak se nebude za měsíc nebo dva mluvit ani o těchto demonstracích,“ uvedl prezident. Protestující sice označil za „kraválisty“, doplnil ale, že na druhou stranu mají „svaté právo demonstrovat“.

A jak květnové demonstrace komentoval Andrej Babiš? V rozhovoru pro server Aktuálně.cz uvedl, že: „Co se týká demonstrací, to jsou samozřejmě lidi, kteří klasicky demonstrují proti mně. Viděl jsem tam herečku, která je dlouhodobým podporovatelem ODS, a další. Počet lidí odpovídá počtu ‚lajků‘ na můj výrok ve Sněmovně. Takže asi tak.“

zednik ( 18. října 2017 11:32 )

To víš, my jsme každý jedna 0. Ty jsi vyšší level, ty jsi 00. Dvounulou se značí i hajzly a tedy vše naprosto správně a v pořádku

zednik ( 18. října 2017 11:22 )

Slečna Šárka očekává u voleb voliče z ČR nebo z celého světa? Nebo na tom náměstí očekává davy zahraničních novinářů ? Že ten papír má ta blbka psaný anglicko-česky

asijo ( 17. října 2017 19:48 )

Ty ten rozum už nikdy nedostaneš,ještě štěstí,že ti vzali volební právo.

PETR_50 ( 17. října 2017 16:16 )

Chybný nápis!!! Správně je: ŠÁRKO, KONČÍME!!!

barracuda.sro ( 17. října 2017 16:11 )

Copak je to za khundičku ta Čárka ??

Zobrazit celou diskusi