Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čtyřkilometrová hrozba: Asteroid Florence se blíží k Zemi!

Autor: rc - 
1. září 2017
21:20

Astronomům a fandům do astronomie se na obloze skýtá úžasný pohled! Planetka (3122) zvaná Florence se v těchto dnech prožene kolem naší Země a jen o kousíček ji mine.

Pokud jste fandové do astronomie, tak byste se v těchto dnes měli mít na pozoru! Zemi totiž těsně mine asteroid, který už teď na obloze můžete pozorovat! Asteroid Florence, kterého v roce 1981 objevil astronom Schelte „Bobby“ Bus na Siding Spring Observatory, byl nejblíže Zemi v 12:06 UTC, což je 14:06 SELČ. Tehdy se dostal do vzdálenosti 0,047 AU, to je zhruba kolem sedmi milionů kilometrů a osmnáctinásobek vzdálenosti Měsíce a Země.

Planetku Florence, která získala jméno podle Florence Nightingalové, anglické ošetřovatelky a průkopnice srovnávací lékařské statistiky, můžete pozorovat buď dalekohledy či triedry, a nebo se můžete podívat na jeden z radarů, který putování malé planetky kolem Země vysílá živě. O živý přenos se už ve čtvrtek podle TN.cz postaral portál Virtual Telescope Project 2.0 a v pátek si pohled na asteorid můžete užít díky Bareket-astro.

Planetka při svém putování proletí souhvězdími Kozoroha, Vodnáře, Delfína, Lištičky, Labutě a nakonec souhvězdím Draka.

VIDEO: K Zemi míří velký asteroid. Proletí nepříjemně blízko

prycsnima ( 2. září 2017 01:50 )

 7 mio kilometrů.to je jako by kamenem dohodil. Iďiťe ňekam.chújovina .To je teda senzácia.

snehulak ( 1. září 2017 22:35 )

Asteroid letí dvakrát tak daleko od Země, jako krouží měsíc. Nechte té propagandy. Až se amíkům podaří ho odfouknout a pozměnit jeho dráhu, tak za 500let, až se vrátí, možná i Zemi trefí. Ale to už není naše starost. Bodou to řešit vnoučata našich dětí.

Zobrazit celou diskusi