Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lenka pobodaná v Egyptě je v kritickém stavu: Selhaly jí orgány!

Autor: ljš, simao - 
25. července 2017
18:08

Děsivá zpráva z Egypta! Podle českých lékařů, kteří v úterý dorazili za pobodanou českou účetní Lenkou do káhirské nemocnice, je pacientka v kritickém stavu. Infekce v jejím těle způsobila selhání několika orgánů.

Stav Češky, která byla zraněna na zádech a noze, se zpočátku nezdál být vážný. A vypadalo to, že by dokonce mohla být převezena zpět do vlasti.

Jenže pak se začala situace komplikovat. V posledních dnech totiž Lenčin stav náhle zhoršila infekce. Do Egypta za ní proto vládním speciálem vyrazil tým českých zdravotníků pod vedením ředitele pražské záchranné služby Petra Koloucha. A ten bohužel nyní z Káhiry nepřinesl dobré zprávy.

Pacientka je v kritickém stavu, hlásí čeští lékaři z Egypta

„V tuto chvíli je bohužel pacientka v kritickém stavu, má maximální možnou léčbu, ale není schopna ani převozu na letiště,“ uvedl Kolouch v tiskovém prohlášení, které vydalo ministerstvo zdravotnictví.

Odmítl tak možnost, že by Lenka zamířila do Česka již nyní. Čeští lékaři přitom v pondělí situaci konzultovali s egyptskými kolegy. Na převoz podle nich nejsou vhodné podmínky.

"Spolupracujeme s místními odborníky, stav hodnotí tři čeští lékaři a čtyři egyptští. Konzilium je ve shodě, že v tuto chvíli nelze pro pacientku dělat více," vzkázal dále Kolouch.

Lenka je podle českého odborníka v dobrých rukou. „Všichni přítomní lékaři jsou specialisté na urgentní medicínu a intenzivní péči. V celém průběhu léčby a z dostupné dokumentace a reportu vedoucích lékařů nemocnice v tuto chvíli nebylo nalezeno žádné pochybení. Stav hodnotíme jako multiorgánové selhání,“ uvedl Kolouch.

Ke stavu Češky se později vyjádřil také ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. "Jsme v komunikaci s lékaři, kteří jsou na místě, a ten stav je velmi, ale opravdu velmi vážný," řekl televizi Nova. "To rozhodnutí o převozu nelze udělat na dálku, to musí posoudit lékař na místě. Dělají se poměrně podrobná vyšetření. Proto máme špičkové lékaře přímo na místě, je tam ředitel pražské záchranky a vojenští lékaři, takže teprve na základě té komunikace na místě bude možno rozhodnout o dalším postupu," dodal.

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Šestatřicetiletá Češka byla zraněna 14. července v oblíbeném letovisku Hurghadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži.

Dvě německé turistky zabil a další turistky zranil, mezi nimi právě Lenku z Česka. Nelíbilo se mu, že ženy vyráží na pláž nezahalené a bez doprovodu mužů. Jeho čin měl být motivován ideologií Islámského státu.

Během vyšetřování případu se zjišťovalo i to, jak se dostal na hotelovou pláž. Podle dosavadních zjištění si patrně koupil jednodenní vstupenku. Guvernér provincie Rudé moře, ve které se Hurghada nachází, po útoku rozhodl, že na hotelové pláže mohou pouze hoteloví hosté.

V Egyptě s přítelem a dítětem

Spolu s Lenkou vyrazili na dovolenou do Egypta i její přítel a dítě. „O rodinu pacientky se stará tým odborníků z vojenského Medevacu a připravují bezpečný návrat blízkých domů. Další rozhodnutí padne zítra,“ prozradil nyní Kolouch.

Bližší informace o zraněné však ministerstvo zahraničních věcí s ohledem na přání rodiny neuveřejňuje. Pokud by se stav Češky zlepšil, převoz je díky českému lékařskému týmu možný zanedlouho.

V Egyptě čeká Airbus A319. „Je upravený tak, že jeho část je taková jednotka, kde je možné udržovat ve stavu intenzivní péče i v průběhu letu,“ uvedl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Vše o útoku v Hurghadě čtěte ZDE >>>

matno ( 27. července 2017 20:47 )

Nevím jak je to teď, ale za minulého režimu jsme na našem velvyslanectví v Káhiře měli svého, českého, lékaře, který ordinoval nejen pro pracovníky ambasády a obchodního oddělení, ale jezdil i za, např., našimi montéry v jiných egypt.městech. kde pracovali. Pokud se něco podobného přihodilo a náš občan musel do tamější nemocnice, tak byl náš lékař od začátku při tom a léčbu s egyptskými lékaři konzultoval. A o všem byl obratem informován i náš konzul a velvyslanec.

buban ( 26. července 2017 13:57 )

Patrně jste diskuzním nováčkem, bo jinak byste věděl/a, že tento jakože "Ytal" žije uzavřen v pokoji s počítačem za účelem pruzení na diskuzích - a s tím spojeným mrzkým penízem.

buban ( 26. července 2017 13:50 )

Prosím, prozraďte mně, neznalé, co je:"uzijou sei se strickama...". To by mě fakt zajímalo.

eisenbieger ( 26. července 2017 13:23 )

2 doktori naridili prevoz az za 10 dni a nikdo jim to nemuze zmenit , uzijou sei se strickama na naklady obyc lidi ... , vlk se naji a kozicka zustane cela

xaria ( 26. července 2017 11:24 )

Skutečně jenom nenormální člověk jede do Egypta a když už se tohle stalo podstoupila bych základní ošetření a okamžitě ten den bych letěla domů z toho chlivu co tam mají tohle je fakt debilita zůstat tam ve špitále

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání