Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Terorista na pláži? Kryjte se a utíkejte, radí expert Šándor po útoku v Egyptě

Autor: Marcel Mihalik - 
17. července 2017
05:02

Místo pohody na pláži krvavý teroristický útok. Češka Lenka (36), kterou v pátek pobodal útočník v egyptské Hurghadě, měla větší štěstí než dvě smrtelně zraněné Němky. Teroristovi tváří v tvář se můžete ocitnout u moře i vy. Nikdo a nikde si dnes nemůže být jistý. Jak se zachovat, aby měl člověk šanci zachránit si kůži, zjišťoval Blesk u někdejšího šéfa vojenské rozvědky Andora Šándora (60).

Lze se vůbec bránit útočníkovi s nožem?

Na to musíte být připraven. Pacifikovat útočníka s nožem holýma rukama je nebezpečné. Pokud jste trochu zdatný a máte základy sebeobrany, musíte přistoupit k ruce, kterou útočí. Hmaty a chvaty ho nože zbavíte. Vrhnout se bezhlavě do protiútoku bych člověku bez zkušeností ale nedoporučoval. To radši utečte. Samozřejmě jiná je situace muže. Jedna věc je chránit svoji ženu a děti. Tam nemůžete myslet jinak, než že útočníka zneškodníte. Všechno ale závisí na tom, zda máte sílu a odvahu a konstituci.

Egyptský terorista šel po ženách. Jak se mohou bránit ony, leží-li třeba na pláži?

Cokoli je k dispozici a bude držet útočníka na dálku, se vám hodí. Jestli je to klacek, použijte ho. Pokud jste na pláži a máte při ruce nějaký předmět větší než nůž, pak je vhodné se krýt. Máte-li po ruce sprej, použijte ho a nastříkejte útočníkovi do očí. Máte-li těžší knihu, praštěte jí útočníka. Na pláži můžete využít také písku, který můžete útočníkovi mrštit do očí. Poté, co to ale uděláte, okamžitě vezměte nohy na ramena a utíkejte.

Je nějaká obecná rada pro Čechy, kteří by se ocitli na dovolené v situaci, kdy zaútočí terorista?

Pokud se ocitnete v místě, které je terčem teroristického útoku, tak záleží, v jaké vzdálenosti od teroristy jste. Pokud jste v bezprostřední vzdálenosti a přežijete to, tak je samozřejmě dobré zalehnout a nic jiného nedělat. Nic nepozorovat, nesnažit se nic fotit ani natáčet. Nesnažte se ani zjišťovat, co se stalo.

Ale co když terorista střílí a já jsem od něj ve větší vzdálenosti?

Pokud jste ve větší vzdálenosti, tak je rozumné utéct. Pokud utíkáte, je potřeba snížit siluetu a kličkovat. To je něco, co vám pomůže vyhnout se případným kulkám střelce nebo dopadu šrapnelů nebo střepin. Určitě je dobré, pokud je nějaká neprůstřelná terénní překážka, tak se za ni schovat. Pokud jsou to auta, je dobré se schovat za ně. Ale samozřejmě tam, kde je motor. To je důležité. Tam, kde není motor, vám to příliš moc nepomůže.

Můžete se samozřejmě schovat v nějakém domě, ale je dobré nezůstávat ve dveřích, ale jít až dovnitř. V tuhle chvíli se opravdu nevyplatí nic pozorovat. Pokud s sebou máte děti nebo blízké, kryjte především je, myslím, že to tak má správný chlap dělat.

Co ale dělat, když k něčemu dojde na pláži jako nyní v Egyptě?

Pokud to stihnete… Platí pravidlo: Čím dál jste útočníkovi, tím spíš pokud by šlo o střelce, tím vyšší máte šanci na útěk a přežití. Nechte věci věcmi, kašlete na doklady, ty vám vystaví nové, ale život vám nikdo nový nevystaví.

VIDEO: Expert Šándor radí, jak přežít útok teroristů

Jenže terorista mi střílí za hlavou…

Pokud je střelec u vás? Zalehněte, chcete-li umřít potupnou smrtí, nebo se braňte, chcete-li zemřít jako hrdina.

Srozumitelnou formou sepsal bezpečnostní expert Andor Šándor praktickou brožuru, kde názorně ukazuje příklady rizikových situací a možnosti, jak se zachovat. Jde o titul „Jak přežít nejen teroristický útok“, který vydalo nakladatelství Autreo.

Tip Blesku: Zaregistrujte se před cestou do zahraničí na stránkách www.DROZD.mzv.cz, což ministerstvu zahraničí umožní informovat vás či vám pomoci v případě nečekané události, jako je třeba teroristický útok.

Kam (ne)jezdit na dovolenou?

Letní dovolená má přinést odpočinek. Aby tomu tak bylo i v terorismem zmítané době, radí ministerstvo zahraničí Čechům sledovat jeho web. „Upozornění na cesty, které vydáváme, nejsou pro naše občany právně závazná, a každý si musí sám zvážit před cestou do zahraničí na základě získaných informací, zda je pro něho tato cesta bezpečná a bude se během pobytu bezpečně cítit,“ napsala Blesku Irena Valentová z tiskového odboru.

Zároveň odmítla komentovat mapky terorismu, které jsou dostupné na internetu. Vycházejí z dat Wikipedie a zobrazují počty teroristických činů teroristických organizací a počet jimi usmrcených za rok 2017. Přehled ukazuje destinace, převážně v Africe, na Blízkém východě, ale i v některých evropských metropolích, kde je riziko nebezpečí vysoké.

Riziko Riziko | Foto: Michal Protivanský, archiv

VIDEO: Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Vše o útoku v Hurghadě čtěte zde>>

naidka ( 17. července 2017 17:20 )

Strach nemají jen důvěřiví blázni bez pudu sebezáchovy a osvětově to tu OMÍLAJÍ pořád dokola.

anka ( 17. července 2017 16:42 )

souhlas s jorka...urciti lide tu porad omylaji strach a nenavist

tgbg ( 17. července 2017 13:29 )

Terorista nebo komunista. Stejní zm*di!!

kardinal25 ( 17. července 2017 12:11 )

ku.nda Kupte si knizku toho chytraka a noste ji v kapse at az k necemu dojde si muzete nalistovAT CO MATE DELAT ja toho roposaka podporovat nebudu, dyt si zije jako prase v zite. Topi se v prachach a radi lidem co delat pritom sam by do egypta nejel, neni hloupej, radsi jede na Sumavu k bakalovi nebo do Trebone nebo do krkonos

jetuslunicko ( 17. července 2017 12:10 )

Děti se budou během krátké doby učit povinně v rámci výuky jak se ubránit teroristickému útoku. Nějak se jim to v EU vymklo z ruky, vždyť nás původně měli přeci jenom kulturně a sociálně obohatit ,samí doktoři a inženýři, dokonce se nyní už i říká v médiích, že budou odborníci přes IT v rámci kybernetických útoků, před kterými nás ochrání (zpráva z minulého týdne - docela dost pobavila ) JEN NIKDE nebyla zmínka o tom, že by nás i vraždili !! co se asi tak v tom plánu zvrtlo ??

Zobrazit celou diskusi