Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pobodaná Lenka (36) dostala infekci. Do Egypta za ní přiletěl tým českých lékařů

Autor: Jakub Veinlich - 
25. července 2017
11:45

Pobodaná účetní Lenka (36) zůstává i nadále v káhirské nemocnici. Její stav zkomplikovala infekce. Do Egypta za ní dorazil tým českých lékařů, který její zdravotní stav konzultoval s egyptskými kolegy. Jejich hlavním úkolem je posoudit skutečný stav zraněné ženy a rozhodnout o jejím možném přesunu zpět domů.

Za pobodanou Lenkou (36) přiletěl nakonec celý lékařský tým. Na místě by měl být během pár hodin.

„Pravda je, že se ta situace zkomplikovala infekcí během pondělí,“ řekla Blesk.cz česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová. Kde přesně infekce u Lenky „zaúřadovala“, ale Kuchyňová říct prý po dohodě s rodinou nemůže. „Nevím, jestli je to v důsledku toho poranění, nebo nemocniční péče,“ dodala jen.

Původně ministerstvo zahraničí mluvilo o tom, že do káhirské nemocnice odletí za Lenkou lékař. Nakonec ale vojenským speciálem, který je uzpůsobený pro přepravu zraněných, odcestoval celý tým odborníků.

„Je připraven Airbus A319 ve verzi Medevac,“ uvedla mluvčí vojenského letiště v Praze-Kbelích Zuzana Špačková.

„Další informace k tomuto případu budou k dispozici pravděpodobně dnes v odpoledních hodinách, kdy do Káhiry přiletí český lékařský tým, aby na místě posoudil, kdy bude možné českou občanku převézt zpět do ČR,“ uvedla v ranním stanovisku tisková mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Podle informací Blesk.cz již v Káhiře v úterý odpoledne proběhla porada českých a egyptských lékařů ohledně zdravotního stavu pobodané Češky. Její výsledek však známý není.  

Falešná sestra?

V některých médiích se dnes objevila informace o údajné sestře, která pečuje o zraněnou Lenku a která tvrdí, že Češka je od samého začátku ve vážném stavu a leží na jednotce intenzivní péče.

Žádná Aya B. ale v káhirské nemocnici údajně nepracuje. „O žádné takové ošetřující sestřičce nebo lékařce nevíme. Naši diplomaté a rodinní příslušníci jsou tam v zásadě nepřetržitě a nevíme o nikom, kdo by se tam tímto způsobem pohyboval,“ odmítla spekulace česká velvyslankyně Kuchyňová, která je v těchto dnech doma na dovolené.

A podobně odmítavě reagovala i mluvčí ministerstva zahraničí. „Údajná pečovatelka podle informací MZV ČR a nemocnice v Káhiře vůbec neexistuje. Veškeré informace publikované v tomto rozhovoru jsou tedy nepravdivé,“ řekla k údajným spekulacím Lagronová. 

Zmiňovaná sestřička měla přitom podle článku komunikovat za Lenku s dalším personálem a také prý tvrdila, že jí hrozí meningitida a české úřady prý zamlčovaly její skutečný stav.

„MZV ČR od začátku informuje o případu zraněné české občanky pravdivě. Detaily k jejímu zdravotnímu stavu ovšem není možné sdělovat s ohledem na žádost její rodiny,“ ohradila se proti tvrzením mluvčí ministerstva Lagronová.

VIDEO: Útočník v Egyptě pobodal v polovině července několik žen. Dvě Němky zemřely. Češka je stále v nemocnici
Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Šestatřicetiletá Češka byla zraněna 14. července v Hurghadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turisty na pláži. Dvě německé turistky zabil a další turistky zranil, mezi nimi ženu z Česka, kterou zasáhl do nohy a do zad. Vrtulník ji pak transportoval do nemocnice v Káhiře, kam se za ní přesunl i její přítel se synem. Z České republiky pak přiletěla později i Lenčina matka. 

sores ( 25. července 2017 18:10 )

Čmoudi nejsou normální rasa, jejich vývoj mozku se zcela zastavil. Umí než znásilňovat a vraždit!!!!

buban ( 25. července 2017 17:59 )

Tož pokud byla pojištěna pro tato rizika, proč ne? To pak platí pojišťovna, ne stát.

buban ( 25. července 2017 17:46 )

ganzanie,vaše diskuzní příspěvky vskutku nepostrádají momenty překvapení.Ne že bych vás chtěla k něčemu ponoukat,ovšem kdybyste se rozhodla živit coby spisovatelka různých dojmů a pojmů,možná byste předstihla i Halinu P.

blah.. ( 25. července 2017 17:44 )

ona riskuje zivot cestovanim do moslimskej krajiny a potom jej stat preplaca liecbu????

buban ( 25. července 2017 17:32 )

Jste se zařadila? Tedy gratuluji, že jste se konečně našla.

Zobrazit celou diskusi