Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lenka pobodaná v Hurghadě má psychické potíže, tvrdí rodina. Ale zotavuje se

Autor: Mii - 
21. července 2017
13:25

Zdravotní stav Češky Lenky z Rakovnicka (36), kterou v egyptském letovisku Hurghada před týdnem pobodal útočník, se lepší a brzy bude moci odjet domů. Blesk.cz to řekla česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová, která má aktuální zprávy z káhirské nemocnice. Právě tady je Lenka od víkendu hospitalizovaná. Rodina ale Radiožurnálu prozradila, že se u ženy objevily psychické potíže.

Přesně před týdnem se natrvalo změnil život šesti ženám, které trávily dovolenou v oblíbené egyptské Hurghadě. Na hotelovou pláž si koupil lístek ozbrojený Egypťan, který dvě Němky ubodal a čtyři oběti zranil. Mezi nimi i Češku Lenku, která zde trávila dovolenou se svým přítelem a synem.

Účetní z Rakovnicka s bodnými a řeznými ranami na nohou a zádech je v káhirské nemocnici. Stará se o ni tým lékařů, a i když musela v týdnu absolvovat operaci, zotavuje se velmi dobře a brzy bude moci odcestovat zpátky do Česka. Blesk.cz to sdělila česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová. Dodala, že o přesném datu Lenčina návratu se rozhodne v neděli. Na ten den je totiž naplánovaná schůzka českých a egyptských lékařů, kteří zhodnotí její zdravotní stav.

Lenka nechala zničit všechny věci z doby útoku

Rodina Lenky, která ji navštěvuje v nemocnici, ale všechno tak pozitivně nevidí. Podle nich je zřejmé, že útok zanechal na jejich příbuzné psychickou újmu, řekli Radiožurnálu. Lenka například nechala zničit všechny věci, které měla během události na sobě. Matka navíc tvrdí, že její dcera bude mít úzkostlivé pocity z kohokoli, kdo půjde za ní.

VIDEO: Odnášení pobodaných žen přihlížely i děti

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Z útoků ale Egypt ani místní lidi neviní. „Mně se tady líbí a fakt si nemyslím, že za to ta země může. Byl to prostě jeden šílenec a možná bych se sem i vrátil,“ řekl Radiožurnálu 16letý syn Lenky.

Podobně smířlivě to vidí i Lenčina matka. „Vemte si Londýn, kde je všechno hlídané, takže dneska si snad ani žádnou tu destinaci nevyberete. Jak říká můj manžel: Zůstat doma. Ale i tam je to nebezpečné, vemte si naši tenistku, do jejího bytu taky vnikl. Takže jen doufat, že všechno bude v pořádku,“ vysvětlovala žena.

Zato přítel pobodané Češky Jiří bude mít útok ještě dlouho před očima. „Vypadal jako všichni, kdo tam chodí nabízet masáže a podobně, takže mě nenapadlo, že by to bylo něco takového. Já jsem akorát chvíli koukal někam jinam, pak jsem viděl, že tam dělá něco u přítelkyně, pak vykřikla, já jsem si všiml, že má něco v ruce a že ji bodá,“ řekl muž Radiožurnálu.

Ani Jiří zemi nic nevyčítá, i když do ní návrat neplánuje. „Asi sem nepojedeme spíš kvůli strachu, jinak ti lidé a ta země za to nemůžou, prostě to byl nějaký jeden šílenec. Ale psychika tomu bude ještě hodně bránit,“ prohlásil.

Personál káhirské nemocnice si Jiří chválí. O Lenku se podle něj starají špičkově: „Přítelkyně chtěla, abychom poděkovali oběma nemocnicím, i té v Hurghadě, protože se opravdu snaží a jejich přístup je perfektní.“

VIDEO: Češi do Hurghady letí i po útoku na turisty. Odradit se nenechali

Video  Češi do Hurghady letí i po útoku na turisty. Odradit se nenechali.  - Blesk - Karel Kopáček
Video se připravuje ...

Vše o útoku v Hurghadě čtěte ZDE >>>

pp10 ( 21. července 2017 17:13 )

Vedela kam jede, tak se vsim pocitala, tak zu neotravujte ....

Monikay ( 21. července 2017 14:14 )

Ani se jí nedivím že ty věci zničila, hodně pomáhá se všeho s tím spojeného zbavit. Až se vrátí domů tak se snad brzy uzdraví i na duši.

Zobrazit celou diskusi