Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prasečí mor v Česku: Rychle se šíří, přenášejí ho klíšťata

Autor: pet, ČTK, mah - 
27. června 2017
15:13

V České republice se objevil africký mor prasat. Nakažlivá choroba, kterou přenášejí volně žijící zvířata, se do země dostala nejspíš od divokého prasete, které přešlo přes hranice. Ministr Jurečka potvrdil výskyt nemoci. Dva uhynulí divočáci byli nalezeni u Zlína. Nákaza není přenosná na lidi.

Africký mor prasat byl zjištěn u dvou uhynulých divočáků nedaleko Zlína. Novinářům to v úterý řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). V blízkosti nálezu je podnik, který na dvou místech chová 5000 prasat. Zpřísní se v něm hygienické podmínky a prasata budou vyšetřena. V případě, že by se tam objevil úhyn na mor, veterináři by nařídili vybití celého chovu.

V kruhu o poloměru deset kilometrů od nálezu divočáků bude vytyčeno tzv. zamořené území, kde bude zákaz lovu a krmení divokých prasat. Hromadný odstřel divočáků se neplánuje, podle ústředního ředitele Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda by se do oblasti pouze nastěhovala jiná divoká prasata.

V Česku se africký mor prasat, který původně přenesla klíšťata od afrických prasat bradavičnatých, nikdy nevyskytoval. Veterináři ale dlouhodobě upozorňovali na to, že ohnisko choroby bylo loni například v sousedním Polsku, kde se ale šíření podařilo zastavit, nákaza mohla ovšem přijít i z jihu. Onemocnět mohou prasata domácí i divoká všech věkových kategorií. Veterináři proto již dříve zahájili monitoring divokých prasat, vyšetřovali uhynulá zvířata.

Nákaza není nebezpečná pro lidi, pokud se však objeví v chovu, je třeba ho podobně jako u ptačí chřipky utratit a vyhlásit ochranné pásmo. Jde o akutní, vysoce nakažlivé onemocnění podobné klasickému moru prasat. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou.

Chovatelé zatím neví o mimořádných opatření

Chovatelé prasat ve Zlínském kraji zatím žádné oficiální informace o africkém moru prasat od státní veterinární správy nemají. ČTK to dnes řekla ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. Potvrdili to také oslovení chovatelé, kteří zatím neznají ani rozsah případných opatření.

„V tuto chvíli nemáme žádné oficiální stanovisko ze strany Státní veterinární správy. Proti této nákaze máme stabilně zabezpečený chov,“ řekl ČTK Lubomír Zdráhal, ředitel divize živočišné výroby společnosti Lukrom se sídlem v Lípě u Zlína.

Zástupci veterinární správy kontrolovali dnes kvůli africkému moru prasat firmu Zemet u Zlína, obě její farmy byly v pořádku. ČTK to dnes řekl zástupce firmy Aleš Mikoška. Jednalo se podle něj o celkovou kontrolu zabezpečení zvířat a dodržování základních postupů. Zemet spadá do oblasti kolem místa nálezu dvou uhynulých divočáků, u kterých byl zjištěn africký mor.

Ve středu se budou podle zástupce Zemetu odebírat vzorky prasatům. Podle Mikošky se bude testovat vždy několik zvířat z každé skupiny, tedy například z prasnic či zvířat na výkrm. Je však nepravděpodobné, že by se u chovaných zvířat ve firmě objevily nějaké problémy, míní Mikoška. „To bychom hned poznali. Byli jsme připraveni, veškerá opatření jsme udělali již dříve,“ uvedl.

Firma Zemet je podle dostupných informací největším chovatelem prasat, který do perimetru kolem nálezu spadá. Zvířata chová na farmách v Sazovicích a Mysločovicích.

Nemoc může pomoci s přemnoženými divočáky

Už loni informovali o riziku přenosu choroby z Polska čeští veterináři myslivce. „Šíření nákazy souvisí převážně s ilegálním obchodem z neznámých zdrojů, s pohyby lidí, s nehlášením nákazy nebo s nedodržováním opatření biologické bezpečnosti,“ uvedl tehdy Semerád.

Jednatelka Českomoravské myslivecké jednoty Martina Novotná už dříve ČTK řekla, že nemoc by v českých lesích nemusela mít jenom negativní dopady. Mohla by totiž snížit počty přemnožených divokých prasat. Kromě škod na polích a v lesích přibývá také střetů dopravních prostředků se zvěří.

Africký mor prasat se projevuje vysokou horečkou, která může trvat i několik dnů. První příznaky se objevují při poklesnutí teploty. Zvířata jsou malátná, těžce dýchají, nepřijímají potravu, trpí krvavým průjmem a zvrací. Vakcinace proti této nákaze neexistuje.

Myslivci s rozhodnutím veterinářů nesouhlasí

Českomoravská myslivecká jednota označila situaci za kritickou. Rozšíření nemoci mezi divokými prasaty by podle myslivců mělo katastrofální dopad na jejich populaci. Jednota to uvedla ve své tiskové zprávě a vyzvala své členy k odlovu divokých prasat, aby se choroba nešířila.

Podle člena vedení jednoty Miloše Ježka ale zkušenosti pobaltských myslivců ukazují, že lov v širším okolí je naopak nutný. „Podle zkušeností z pobaltských států, kde se africký mor prasat vyskytuje od roku 2014, předpokládáme velice rychlé šíření viru. Neexistují účinná opatření k zabránění šíření viru, s výjimkou totální depopulace černé zvěře,“ uvedla jednota. „Masivní rozšíření nákazy sebou přinese mnoho negativních jevů. Rozsáhlými opatřeními budou postihnuti zemědělci, myslivci i zpracovatelé masa,“ dodala jednota, která zastupuje 62.000 myslivců.

Jednota vyzvala své členy, aby začali více lovit divoká prasata. S méně hustou populací divočáků se zmenší pravděpodobnost přenosu viru, soudí. „Zkušenosti z Pobaltí ukazují, že limitující hodnota je pět kusů divokých prasat na 1000 ha. V oblastech s vyšší hustotou dochází k téměř stoprocentní úmrtnosti divokých prasat a rychlému postupu virů,“ dodala v prohlášení.

Zákaz lovu je v ohnisku nákazy standardní postup, který je aplikován na základě veterinárních předpisů pro ostatní nákazy. „Bohužel, a pobaltští kolegové nám toto potvrzují, že v tomto případě se nejedná o účinná opatření. Naopak je nutné podpořit lov v širším okolí,“ upozornil Ježek.

VIDEO: Divoké prase na Jižní spojce 

Video  Divoké prase na Jižní spojce. Aut se nebálo, docupitalo k benzince.  - Radek Bathory
Video se připravuje ...

stařec ( 27. června 2017 15:44 )

Nejprve šílené krávy, potom ptačí chřipka obojí skončilo okamžikem kdy chovy byly zredukovány!! Vokolnich státech se nic nedělo!! Nyní prasečí mor,co se šíří divočáky z afriky!!! To ti divočáci přeplavali moře!!!??? Na lidi je nepřenosná!! Tak že další regulace za souhlasu našich vlastizrádných politiků??!! Ovce u nás už prý nejsou,i když si myslím,že je jich stále přes deset milionů !!!

Pink ( 27. června 2017 11:49 )

Dobrý důvod vymlátit chov a dovážet zkažené maso z ciziny.

ivoadler ( 27. června 2017 10:31 )

Polská veterina není nijak špičková. Ono i v tom Bavorsku je to všelijaké. Holt si neprošli družstevním zemědělstvím.

santikxauz ( 27. června 2017 09:15 )

Další mor z Afriky.

Zobrazit celou diskusi