Jen za loňský rok se se zvěří podle policejních statistik srazilo 10 917 aut. Pojišťovna Uniqa uvádí, že mezi jejími klienty narostly loni kolize se zvěří až o 15 % a tvořily tak každou desátou hlášenou dopravní nehodu.

„Nejvíce škod vzniká u našich klientů na Vysočině, na Zlínsku, Uherskobrodsku a ve Středočeském kraji. Nejčastěji se nehody stávají při stmívání a mezi 23. hodinou večerní a druhou ranní. Růst počtu škod souvisí i se zvyšujícími se stavy zvěře,“ říká tisková mluvčí Uniqa Eva Svobodová s tím, že největší škody způsobují divoká prasata.

„V těchto případech evidujeme i škody v řádu vyšších stovek tisíců korun,“ varuje Svobodová. Srážka s prasetem dokáže zničit celý předek auta a rozbít čelní sklo.

„Například v horských oblastech je teď hodně dotací na louky, zvěř tak migruje do nížin, kde už dominuje řepka či jiné plodiny,“ objasňuje dlouholetý myslivec z Trutnovska Luboš Ptáček. „Teď, v jarních měsících, se k tomu přidává setba kukuřice či obilí a zvěř neví, kam jít,“ říká Ptáček.

A co v takové situaci dělat? Rozhodně se nevyplatí uhýbat, a to obzvlášť, pokud je špatné počasí a hrozí riziko smyku. Ideální je dodržovat přiměřenou rychlost a v místech, kde se zvěř může pohybovat, mít oči na stopkách. V případě zvířete před autem se doporučuje brzdit, ale zůstat na trase. Mohli byste totiž snadno skončit v příkopě nebo ve stromě…

Rozhodně se také vyvarujte toho, že byste si sražené zvíře odvezli domů k večeři. Prase může být prolezlé všelijakými parazity a nemocemi. Navíc vám v případ,ě že zvíře nenecháte na místě, hrozí tučná pokuta za pytláctví.

Pokud máte havarijní pojistku, ze všeho nejdříve zavolejte na asistenční službu pojišťovny. Škody hned na místě zdokumentujte například svým mobilním telefonem. Zkontaktujte také místní myslivce, nejjednodušší je to prostřednictvím policie.

Nejhorší měsíce:

  • březen
  • duben
  • květen
  • říjen
  • listopad

Nejhorší kraje:

  • Praha
  • Středočeský
  • Jihomoravský

Divočáka můžete výjimečně potkat dokonce i v ulicích Prahy:

Video
Video se připravuje ...

divočák v praze PČR

Fotogalerie
5 fotografií