Podle odhadů odborníků by Praha unesla 10 až 13 divokých prasat. Rochní se jich tu ale kolem dvou stovek. „Ze strany hlavního města, které pozemky vlastní, je nutné přikročit k razantním krokům. K tomu vyzýváme primátorku jako nejvyššího zástupce města,“ uvedl včera starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09).

Pražská radní Jana Plamínková (Trojkoalice) vidí velký problém v tom, že neexistuje státem řízená organizace, která by nebezpečná zvířata regulovala. „Myslivci jsou zájmové sdružení,“ říká radní. 
Obyvatelé Černého Mostu mají strach. Po okolí se potuluje divočák, který v sobotu 8. října potrhal a vykastroval psa.
Autor: Jakub Poláček, Petra Hátlová
Magistrát je může podle ní vypovědět z honitby, avšak podle platné smlouvy je výpovědní lhůta velmi dlouhá, a problém je třeba řešit hned. Jak? „I když to není standardní, měla by být vydána oprávnění lovcům, kteří nejsou z té honitby a jsou ochotni stavy divočáků snižovat,“ dodala Plamínková. Ledy se pohnuly. „Jednali jsme s předsedou mysliveckého sdružení Janem Moravcem a zástupcem lovců, kteří by zajišťovali odlov v lokalitě na Čihadlech, kde jsou největší problémy,“ uvedla starostka Prahy 20 Hana Moravcová (nestr. za Šance pro Počernice).

Co na to myslivci?

Jan Moravec, předseda Mysliveckého spolku Horní Počernice:

*Od loňského dubna dosud jsme ulovili přes 80 kusů a dalších 10 až 15 do letošního dubna ještě ulovíme.

*Pozemky jsou zarostlé křovím a travinami až k domům. Pomohlo by prořezat pásy tak, aby na nich prasata neměla možnost úkrytu.

*Mezi pozemky, na nichž se divočáci zdržují, jsou nehonební plochy, na nichž nemůžeme lovit.