Celkově je Měsíc v únoru na večerní obloze dobře pozorovatelný, a to zejména od 1. do 10. února. Nejlepší na pozorování byl 4. únor, kdy se dali spatřit povrchové útvary Měsíce, neboť na rozhraní mezi osvětlenou a tmavou polokoulí vrhaly zřetelné stíny. „Na rozdíl od úplňku, který nastane 11. února, vynikla plastičnost měsíčního povrchu,“ vysvětlili pracovníci Štěfánikovy hvězdárny.

Ve stejný den jako úplněk také nastane polostínové zatmění Měsíce, které bude viditelné v celém svém průběhu. Náš nejbližší kosmický útvar vstoupí do polostínu v pátek ve 23 hodin a 34 minut. Střed zatmění pak nastane až v sobotu, a to v 1 hodinu a 44 minut. Z polostínu měsíc vystoupí ve 3 hodiny a 54 minut.

Jasná obloha

Z planet na únorové večerní obloze můžete spatřit vysoko nad jihozápadním obzorem dvě Zemi nejbližší planety – Mars a Venuši.

„Z objektů hvězdného vesmíru nám nebesa nabízí dvojhvězdy, hvězdokupy, mlhoviny i galaxie. Z dvojhvězd je to například Castor ze souhvězdí Blíženců. Známou hvězdokupu Plejády můžeme najít v souhvězdí Býka. Ozdobou únorové oblohy je i Velká mlhovina v souhvězdí Orionu,“ vysvětlili ve Štefánikově hvězdárně.

Štefánikova hvězdárna
Autor: ČTK, koláž Blesk.cz
V noci z 10. na 11. 2. bude tato hvězdárna na Petříně otevřena v případě jasného počasí na pozorování polostínového zatmění Měsíce, a to od 23 do 4 hodin.