Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pomohli slávě Česka. Bělohlávka, Sáblíkovou a další osobnosti ocenil Zaorálek

Autor: pet - 
23. června 2017
16:40

Cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí v pátek od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) dostali nedávno zesnulý dirigent Jiří Bělohlávek, rychlobruslařka Martina Sáblíková a dalších 13 osobností. Patří mezi ně publicisté, překladatelé, vědci a významní představitelé českých krajanských komunit. Podle Zaorálka všichni na Česko vrhají dobré světlo a zajišťují, že se o něm hovoří.

Cenou, kterou udílí ministerstvo zahraničí od roku 1997, jsou odměňováni lidé bez ohledu na národnost, kteří se svou dlouhodobou činností nad rámec svých profesionálních povinností zasloužili o šíření dobrého jména ve světě a prohlubují zájem o Českou republiku v zahraničí. Laureáti dostali diplom a křišťálový globus od akademického malíře Zdeňka Petra.

VIDEO: Top 10 trapasů na Oscarech

Video  Když se v Hollywoodu nedaří: Top 10 trapasů na Oscarech.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Giovanni Cristiani, Antonello Vannucchi, Giorgio Rosciglione, Francesco Santucci - Thanks To Oscar
Video se připravuje ...

Zaorálek během předávání označil letošní a příští rok za přelomovou dobu, která může být pro Česko velmi důležitá. „V přelomových dobách jednotlivci často znamenají víc než instituce, dokážou uvést do pohybu neuvěřitelné síly,“ řekl Zaorálek. Vzdal hold houževnatosti a celoživotnímu dílu oceněných.

Křišťálový globus dostal například honorární konzul v Edinburghu Paul Millar, který se ve Skotsku zasadil o výstavbu památníku československým parašutistům. Za propagaci českého jazyka a kultury v Indii převzala ocenění Doris Kumarová. V oblasti literatury a jazyka si ocenění odnesli španělská básnířka, prozaička a překladatelka Clara Janés Nadalová, česko-německá spisovatelka Alena Wagnerová nebo německý publicista Jürgen Serke.

Za bádání v oblasti soudobých česko-rakouských vztahů byl oceněn historik Oliver Rathkolb, který dlouhodobě spolupracuje s českými institucemi a vyučoval také na Karlově univerzitě. Oceněn byl rovněž polský kněz a publicista Tomasz Dostatni, jeden z prvních polských kněží, kteří začali po sametové revoluci působit trvale v Československu.

Dalšími laureátkami jsou lékařka a honorární konzulka ČR v Kamerunu Věra Yabéko Vitáčková, předsedkyně krajanských spolků na Ukrajině Ludmila Muchinaová, předsedkyně Haifské pobočky Sdružení Čechoslováků žijících v Izraeli Miriam Kamaová a mecenáška Georgina Steinsky-Sehnoutková působící v Kanadě.

Ze Spojených států si pro ocenění přiletěl Jaroslav Kynčl, který v americkém exilu podporoval české umělce – spolupracoval například s básníkem a výtvarníkem Jiřím Kolářem. Cenu Gratias agit převzal v Černínském paláci také bývalý velvyslanec Slovinska v České republice, profesor umění Damjan Prelovšek.

V předchozích letech byla cena udělena například olympioničce Věře Čáslavské, spisovateli Petru Sísovi, hokejistovi Jaromíru Jágrovi nebo izraelskému historikovi českého původu Jehudovi Bauerovi.

vavrjan ( 24. června 2017 15:12 )

Zaorálek se nějak rozjel. Ty jeho tlachy jsou čím dál horší. On si pouze myslí, že umí mluvit, ale mluví převážně pouze nesmysly. On ČSSD zcela určitě nepomůže, teda pomůže, ale do hrobu. A to je dobře. ČSSD NEVOLIT jsou to slibotechny a předvádějí to každé 4 roky.

Zobrazit celou diskusi