Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podvodník Šmídovým prodal auto a zmizel. Manželé nemůžou vůz přepsat

Autor: zzu - 
25. června 2017
06:10

Manželé Šmídovi si přibližně přede dvěma měsíci za třináct tisíc koupili ojeté auto. Dodnes ho nemají přepsané a nepomůže jim ani nedávná změna zákona. Prodejce totiž nebyl oficiální majitel a kupní smlouva je tedy pravděpodobně falešná. Muž auto jen přeprodal od ženy, která mu ho nechala za pět tisíc.

„Našli jsme si inzerát a hned druhý den jsme se s pánem sešli. V inzerátu bylo napsáno, že nepožaduje přepis, takže přinesl smlouvu, kde je napsané jiné jméno. To jsme ale zjistili dodatečně,“ vyprávěla Šárka Šmídová.

Muž tvrdil, že auto patří jeho otci. Nejdřív tedy požádal mladou dvojici, aby si nechala udělat evidenční kontrolu a po ní měl prodávající s otcem zařídit přepis. „Pán stále tvrdil, že auto je jeho táty, že podepíšeme smlouvu, my si dojedeme na evidenční kontrolu a on to potom u jeho táty přepíše. Tak jsme zašli na evidenčku. Potom jsme se mu snažili několik dní dovolat a číslo neexistovalo,“ uvedla Šmídová.

Jako jeden muž: Číňané odtáhli auto, aby zachránili člověka

Je „na dojetí“

Situace se manželům nepozdávala a tak začali pátrat. Našli inzerát se stejným autem, bezpečně ho poznali podle značek. Prodávala ho nějaká žena ještě měsíc předtím, než dvojice našla inzerát muže, od kterého auto nakonec koupila. V původním inzerátu ale stálo pět tisíc, oni ho koupili za třináct.

„Volal jsem té paní a řekla mi, ať přepis neřeším, že je to jen na dojetí a už se o tom nechtěla dál bavit. Říkala jen, že ho prodala nějakému pánovi a víc o tom už neví,“ pokračoval Jan Šmíd.

Mladý pár před koupí nevarovalo ani to, že se s nimi prodejce sešel na benzince a při podepisování smlouvy jim neukázal ani občanský průkaz. Dvojice přivřela oči, protože měla radost, že se jim podařilo koupit relativně slušné auto za dobré peníze.

„V podstatě máme i falešnou smlouvu, protože v techničáku je uvedeno jméno Miroslav Křídlo. Jenže podle rodného čísla je panu Křídlovi skoro 90 let. Kdežto pán, který nám auto prodával, mohl mít tak čtyřicet. Nevím, jak se jmenoval ani žádné další podrobnosti, protože jsme si nenechali ukázat občanku,“ vysvětlila Šmídová.

Nechat ho u silnice?

Například teče benzin. Například teče benzin. | Jan Šmíd

Teď ale manželé naráží na to, že si automobil na sebe nemůžou přepsat. Zároveň je otázka, co s ním, až přestane jezdit. Prodej nepřichází v úvahu, muž se nedá dohledat a nechat ho stát někde u silnice Šmídovi samozřejmě nechtějí.

„Díky tomu si auto nemůžeme nechat přepsat na sebe. Pokuty jdou na pána, nechali jsme si ho jen pojistit na své jméno. Nevíme, co s ním, až ho budeme chtít prodat. Nejsem si ani jistý, jestli ho třeba můžeme nechat sešrotovat,“ uvedl Šmíd.

Podle prodávajícího navíc auto mělo být garážované. Podle autoservisu tomu však neodpovídá spodek vozidla, který je zrezlý. Navíc autu teče z nádrže, opravu mechanici odhadují na pět až deset tisíc korun. Závadu ale manželé nemají komu reklamovat. 

V tomto případě je se smlouvou problém, protože nikdo neví, kdo byl pravý majitel vozidla. V řadě dalších případů, a podle právníků jich není málo, je tato situace pro nového majitele celkem příznivá. Problémy jdou totiž vždycky za prodejcem, který vozidlo nenechal přepsat.

Jak se bránit?

„Pokud současný vlastník umí prokázat vlastnictví, nejlépe kupní smlouvou a potvrzením o platbě, tak je z obliga. On může být zcela v klidu a jezdit s autem dál,“ uvedl advokát Jan Černý.

Auto bez prodávajícího ale nový majitel nepřepíše. V tomto případě advokát radí obrátit se na soud. „Takové případy nejsou až tak vzácné, že najednou prodávající odmítne součinnost s přepisováním. Jako právník o nich vím. Pokud se původní vlastník brání přepisu, tak se vystavuje problémům, které mohou vzniknout pácháním přestupků nového vlastníka. V registru je původní majitel lehce dohledatelný. První, co udělá policie, je, že se obrátí na registrovaného majitele vozidla,“ dodal Černý.