Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nákaza z Bauhausu a Hornbachu: Zemědělci se bojí bakterie, která plení sady

Autor: bru/ČTK - 
29. března 2017
16:48

Ústřední kontrolní a zkušební úřad zemědělský (ÚKZÚZ) se obává šíření bakterie Xylella fastidiosa, která napadá okrasné a ovocné stromy nebo vinnou révu, na českém území. Do českých domácností se mohla dostat na zakoupených rostlinách okrasného vítodu myrtolistého z Hornbachu nebo Bauhausu. Potenciálně nakažené rostliny pocházely ze Španělska, sdělil dnes ústav v tiskové zprávě.

Bakterie pochází pravděpodobně z Ameriky, v Evropě se šíří od roku 2013. V Itálii zlikvidovala produkci oliv v oblasti Apulie, byla potvrzena také ve Francii, Německu a ve Španělsku.

Bakterie napadá více než 200 druhů rostlin, včetně třešní, broskvoní, hrušní, jahodníků, dubů nebo fíkusů. Napadené rostliny v krátké době uhynou, ochrana pomocí pesticidů neexistuje.

Letos v únoru informovali Španělé ÚKZÚZ, že v tamní okrasné školce je podezření na výskyt této bakterie. Loni se z této školky dovezlo 56 rostlin vítodu, které zamířily do 14 zahradnických center v sedmi městech v ČR, 11 rostlin pak na Slovensko. „Celkem 44 dodaných rostlin vítodu na území ČR bylo prodáno následně po dodání již v roce 2016 v maloprodeji soukromým osobám. Zachycena a laboratorně testována byla zatím jediná rostlina z původní dodávky, která je v tomto okamžiku ve stadiu vážného podezření na výskyt bakterie,“ sdělila za ústav Ivana Kršková.

Video: Moravské vinice vás dostanou.
Video  Pálava z výšky: Užijte si famózní pohled na moravské vinice.  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Ústav se obává toho, že se mohla zatím bakterie rozšířit v loňském roce na okolní rostliny pěstované v zahradách. Prosí proto občany, kteří si vítod myrtolistý loni v Plzni, Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Hradci Králové nebo v Liberci koupili, aby se ozvali na kontakty uvedené na webu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dandova ( 30. března 2017 13:42 )

Hm. A všude řepka, ta je asi zdravá.

Zobrazit celou diskusi