Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otevřená rakev s kardinálem Vlkem nemá děsit, říká šéf Unie pohřebních služeb

Autor: Vera Renovica - 
26. března 2017
05:00

Tělesná schránka zesnulého kardinála Miloslava Vlka (†84) byla dva dny vystavena v Praze. Jak má správný pohřeb s otevřenou rakví vypadat? To Nedělnímu Blesku vylíčil Jiří Haman, šéf Unie pohřebních služeb.

Lze předpokládat, že tělo kardinála bylo nabalzamováno?

„Zákon o pohřebnictví nám dovoluje vystavovat nebalzamované tělo do sedmi dnů po úmrtí. Já si naopak myslím, že tam balzamace neprobíhala. Teoreticky mohla proběhnout konzervace. Rozdíl je ten, že balzamace zastavuje jakékoliv posmrtné změny a konzervace je pouze oddaluje. Ale vzhledem k tomu, že od úmrtí pana kardinála do vystavení těla uplynulo málo dní, tak nepředpokládám ani to.“

Jaké jsou procesy, když jde o konzervaci?

„Pokud se konzervace těla provádí a pokud se dělá odborně a tak, jak má, tak se to velmi zjednodušeně dělá přístrojem, který se napojí na oběh. Veškeré tělní tekutiny jsou nahrazeny takovou látkou, která má právě vlastnosti toho zpomalení posmrtných změn.“

Všimli jsme si, že má pan kardinál i po smrti velmi zdravě vypadající barvu pleti...

„V pohřební službě Pegas, kterou reprezentuji, to děláme tak, že potíráme pokožku takovým dezinfekčním roztokem a veškeré bakterie, které na té pokožce jsou, se snažíme zlikvidovat, což zpomaluje ty změny. To je věc první. Věc druhá je, že dokážeme vyšší hygienické zaopatření těla zemřelého a k tomu se používá i takové líčení. Přípravky, které se používají na těla zesnulých. To líčení není až tak nepodobné líčení živých osob, ale ty přípravky jsou jiné. A výsledkem toho je, aby ten zemřelý vypadal, že pokojně spí.“

Jak je to dnes s tradicí otevřených rakví?

„Na venkově je ta tradice určitě bližší. Myslím si, že otevřená rakev není nic, čeho by se měli pozůstalí bát, a to v případě, že je o to tělo postaráno pohřební službou tak, jak by mělo. Výsledný pohled na zemřelého nesmí být deprimující a musí vypadat, jako když tiše spí v rakvi, a vypadá tak, jako ho znali zaživa.“

Lidé se mohli poklonit kardinálu Vlkovi u otevřené rakve:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

reenata ( 26. března 2017 13:28 )

Jakékoliv náboženství je blamáž a slouží jen pro slabochy,kteří se nechávají se sebou manipulovat.Co hajzlů a zlodějů znám ve svém okolí,tváří se jako slušní,morální lidé...pak když už je jim ze sebe ouzko,jdou do kostela a myslí si,že je vše odpuštěno a jim se uleví a kradou a trousí zlo dál..Do kostela chodím se poklonit mým předkům a obdivovat krásu ,jakou dokázali vytvořit.Pak mi krásný dojem zkazí pohled na svíčky na baterky pro návštěvníky a u toho veliká kasička,do které musíte vhodit mince,aby se ta baterka ve svíci roužla a je to měřeno minutami...viz krásný kostel v Č.Krumlově.Když svíce v kostele,tak jedině zapálená ohněm,v té je odpovídající energie a nikdo mi plamínek neměří minutami!!..jak je církev ubohá,by se dalo psát dlouze.Je to všechno na hlavu postavené..hnala bych všechny Pánbíčkáře pracovat do zdravotnictví,at pomáhaj bližnýmu svému !! Chrámy,kostely atd. by měly patřit nám všem v naší zemi,je to památka po našich předcích,přeci.

spania ( 26. března 2017 12:39 )

Pro mne byl kdysi pohled na zemřelou babičku dost hrozný zážitek.Mám to před očima celý život.Už nikdy to takhle nechci zažít. Člověk by si měl toho dotyčného pamatovat takového jaký byl za svého života,kdy byl ještě plný sil,energie a pohody.

majojo ( 26. března 2017 12:11 )

Naposledy sna takhle vystavovali Gottwalda. To sice nepamatuju, ale když uměřla Marta, taky ji vezli ve skleněný rakvi po Revoluční - a to už pamatuju. Od církve bych čekala více noblesy. Tohle nebyl venkovský pohřeb, kde je to normální. To byla Katedrála sv. Víta - a naposldy tam v otevřené vystavovali snad Rudolfa II. Mimochodem, ty procedury, i když nejsou balzamování nebo konzervace, to odpovídá církevním pravidlům?

sores ( 26. března 2017 12:07 )

Hnus! To se dělalo před 80 a více lety, vystavování mrtvoly,brrr! Lidi si máme pamatovat živé a veselé a ne v posmrtném ztuhlém stavu,fuj. každý ho bude mít před očima jako mrtvolu,brrr.

zednik ( 26. března 2017 11:53 )

Je to morbidní. Církevní restituce vč. fin.náhrad, se mj.zdůvodňovali i tím, že církev bude zřizovat soc.zařízení a hospice. Nikde se nepsalo, že se po neúměrně bohatých restiticích bude na toto vybírat do kasiček Tak kolik se sešlo peněz do té kasičky umístěné naproti rakve ?

Zobrazit celou diskusi