Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Školák viděl postel na stropě.“ Děti měly halucinace po léku na alergii

13. března 2017
10:15

Obyčejný prášek na sennou rýmu převrátil několika dětem den vzhůru nohama. Některým létaly postavy volně v prostoru, osmiletý chlapec viděl viset postel ze stropu dolů a stůl přibitý ke zdi. Jinému začaly různé věci prchat z dohledu. Za vším stály pilulky na alergii s obsahem levocetirizinu. Vše zaevidoval Státní ústav pro kontrolu léčiv, kterému rodiče zážitky dětí nahlásili jako nežádoucí účinky léku. Informoval o tom v pondělí web Deník.cz.

„V databázi máme evidováno 66 hlášení o podezření na nežádoucí účinek v souvislosti s užíváním antihistaminik. Šest z nich se týká halucinací u pacientů do osmnácti let,“ řekla k tomu mluvčí ústavu Lucie Přinesdomová. Uznala, že o dalších příhodách ani nemusí vědět, protože je lidé nenahlásili.

Léky na alergie patří v Česku k nejužívanějším přípravkům. Pilulek s látkou levocetirizin je na trhu 412 druhů, z toho na 135 z nich člověk ani nepotřebuje předpis. Dohromady se u nás loni vydalo asi milion balení.

Odborníci apelují na rodiče malých alergiků, aby se měli na pozoru. I když jde o vzácný vedlejší účinek, je lepší dávat na děti pozor. Vedlejší účinky se projevují u pacientů, kteří mají problémy s transportem léků do mozku, v české populaci to přitom může být dvacet až třicet procent lidí. 

Další možností podle odborníků může být kombinace s jinými léky. Docent Pediatrické kliniky brněnské fakultní nemocnice Ondřej Rybníček ale říká, že jak lékaři, tak lékárníci o těchto rizicích vědí a rodiče by na to měli upozorňovat.

Lucie Přinesdomová dodává, že by lidé měli nežádoucí reakce vždy hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

S nastupujícím jarem se tisíce alergiků začínají připravovat na peklo, které jim brzy přinesou nekonečné lány řepky:

Video  Řepka olejka pokrývá v Česku 100 tisíc Václaváků: Alergici zažívají peklo!  - Tomáš Polák, David Malík
Video se připravuje ...

moiaza ( 13. března 2017 11:57 )

 Havlovy děti tyto stavy miluji.

Zobrazit celou diskusi