Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

VZP hledá firmu na Mořské koníky. Na pobyty dětí u moře má půl miliardy

Autor: ČTK, bk - 
23. února 2017
18:40

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hledá firmu, která pro ni v příštích čtyřech letech zajistí na klíč léčebně-ozdravné pobyty dětí u moře. Předpokládaná hodnota zakázky je 520 milionů korun bez DPH. Zájemci se mohou hlásit do 2. května. Vyplývá to z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek.

Podle zadávací dokumentace by měly být třítýdenní pobyty určeny pro děti od sedmi do 16 let pojištěné u VZP. Každoročně by se mělo konat pět turnusů v období od poloviny června do poloviny září. Zakázka je rozdělena na dvě stejné části proto, aby bylo možné zajistit pobyty ve více lokalitách. Hlavním kritériem při výběru nabídek má být cena za pobyt pro jedno dítě.

VZP pořádá léčebně-ozdravné pobyty u moře známé pod názvem Mořský koník od roku 1994, určeny jsou především pro děti s chronickým onemocněním kůže a dýchacích cest. Podle VZP jsou děti díky pobytům méně nemocné, v menší míře jsou jim předepisována antibiotika a berou i nižší dávky základních léků. Během 23 ročníků se pobytů zúčastnilo 96 424 dětí. Smlouva se současných dodavatelem, cestovní kanceláří Kovotour Plus, končí v letošním roce.

Kritika za pobyty neexistujících dětí

Pobyty ale mají i své kritiky, podle kterých by pojišťovna měla za určitých podmínek přispívat všem dětem, které absolvují léčebný pobyt, a to nejen v nabízených termínech a lokalitách. V roce 2011 také Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že VZP platila v projektu Mořský koník léčení i neexistujícím dětem. Za neobsazená místa vydala celkem 24 milionů korun, z peněz na projekt se hradily i „inspekční“ cesty, na něž se k moři vydalo i celé tehdejší vedení VZP. Tehdy VZP vedl předchozí ředitel Pavel Horák.

Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka vedení pojišťovny před časem předložilo dvě varianty hrazení ozdravných pobytů, buď prostřednictvím přímých příspěvků pojištěnců, nebo veřejnou zakázkou. Pracovní skupina při správní radě ale podle Kabátka doporučila variantu veřejné zakázky, správní rada pak na konci loňského roku schválila zadávací podmínky.

„Je to komplikovaná záležitost. Nejsem lékař a respektuji názor lékařů, kteří sedí ve správní radě, na to, že pobyt může být přínosný jen při naplnění některých parametrů, které jsou součástí zadávací dokumentace,“ řekl ČTK před časem Kabátek.

Zadávací dokumentace požaduje mimo jiné to, aby ubytování bylo maximálně 500 metrů od moře, byla u něj sportovní hřiště a aby průměrné teploty pro červen až září dosahovaly v lokalitě 20 až 30 stupňů. Zajištěn musí být i lékařský personál, léčiva a zdravotnický materiál.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi