ONLINE CHAT
Od vaší pojišťovny mi přišlo upozornění, že dlužím za pojištění a hned s tučnou pokutou. Za uvedenou dobu ale nedlužím, mám potvrzení od zaměstnavatele, že doklady vám zaslal. Zajímalo by mě, jak může takováto chyba z vaší strany vzniknout a kdo mi zaplatí za čas (musela jsem dojet k bývalému zaměstnavateli a vyžádat si příslušné doklady) a nervy. Kam můžu poslat žádost o proplacení jízdného?(Blanka)(Blanka)
Foto
Omlouvám se, že se nemohu vyjádřit ke konkrétnímu případu, ale bylo by třeba ho nejprve trochu prošetřit, abych neplácal do vzduchu nějaké nesmysly. Samozřejmě, že pokud jsme vám opravdu způsobili zbytečné potíže, je to něco, co by se stávat nemělo a já se vám za to upřímně omlouvám. Bohužel při šesti milionech klientů se nedá vyloučit, že se občas nějaká ta chybka vloudí. Všichni jsme chybující, že. Tím nechci vaše problémy bagatelůizovat, spíš jen požádat o shovívavost a o prominutí. Jak asi tušíte, jízdné vám těžko může VZP oficiálně proplatit. Ale pokud je to pro vás důležité, pošlete na mail tiskového oddělení vaše nacionále a kopii korespondence, kterou jste s námi vedla. Požádám kolegy, aby se na to podívali. A pokud se skutečně jednalo o naši chybu, pošlu vám peníze na jízdné ze svého, abych vás udobřil, ok? :-) Ale slibte, že vy se za to přestanete na VZP zlobit, dohodnuto? :-) Vážení čtenáři, více dotazů už zodpovědět bohužel nezvládnu, čas toho chatu vypršel. děkuji za váš zájem přeji hezký den a hlavně hodně zdraví.
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, proč VZP přispívá na bezlepkové potraviny jen dětem a mladistvým do 26 let. Myslím si, že drobná částka i dospělým, by byla vhodnou kompenzací za nějakou zubní hygienu, na kterou by 90 % občanů ČR nechodilo, pokud by to pojišťovny neproplácely, ale jíst musíme denně. Jsem sama, je mi 27 let a za měsíc nechám za jídlo pomalu tolik, co 4člená rodina. Nevažujete aspoň o drobný příspěvek?(Iveta)
Foto
VZP přispívá dětem a studentům do 26 let, kteří trpí celiakií, na bezlepkové potraviny až do výše 6 tisíc Kč ročně. V tom nemá VZP konkurenci a celiaci si to vesměs dobře uvědomují. Při nastavování výše příspěvku byly dvě možnosti - buď přispívat všem bez omezení věku malou částkou, nebo věk omezit a dát částku vysokou. VZP se rozhodla pro variantu č. 2, podporuje primárně ty, kdo si ještě nemohou sami vydělávat a proto příspěvek nejvíce potřebují.
Můj syn má 10 let a je astmatik. Může jet přes VZP k moři? Jak a kde mám požádat a co budu doplácet?(Křehule)
Foto
Základní informace o letního ozdravných pobytech najdete na www.klubpevnehozdravi.cz, případně kontaktujte naše call centrum 952 222 222. Na ozdravné pobyty k moři vyjelo s VZP za celou její historii už cca 100 tisíc dětí, takže držím palce, ať vám to taky dopadne :-)
Dobrý den, kupoval jsem si teď brýle. Proč dáváte pouze 150Kč? Není to v dnešní době trochu málo?(B.K.)
Foto
Netroufnu si to jakkoliv hodnotit. VZP se nemůže při své činnosti řídit svými názory, ale musí respektovat platnou legislativu. Pokud jde o příspěvek na brýlové obruby, pak jeho výše vyplývá ze zákona 48/1997 Sb. o veřejném zdravotní pojištění, konkrétně z Přílohy číslo 3. Pojišťovny jsou tím vázány. Zákony musíme respektovat, stejně jako vy :-)
Dobrý den, na jaké oddělení VZP se mám obrátit, pokud chci zjistit zda bude/nebude pojišťovna proplácet nové léky na trhu? Konkrétně se jedná o novou generaci léků snižující cholesterol, tzv. inhibitory PCSK9. Trpím FAMILIÁRNÍ HYPERCHOLESTEROLÉMIÍ a tyto nové léky by mi moc pomohly. Děkuji za odpověď. (Kristýna, 25 let. )
Foto
O tom, jaké léky hradí svým klientům zdravotní pojišťovny, nerozhodují ony samy, ale Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten je jedinou zákonem určenou institucí, která má takovouto kompetenci - rozhoduje, jaké přípravky budou hrazeny z pojištění, na jaké bude doplatek, jak bude vysoký atd. Kontakty najdete na www.sukl.cz.
Dobrý den, četla jsem dnes, že má VZP pro klienty nejvíce peněz z pojišťoven. Jak je to možné? To znamená, že když jsme jinde dostanu na horší péči?(Karolína)
Foto
Jak odpovědět a nepomlouvat při tom konkurenci, protože to se nedělá... Raději napíšu, v čem je VZP bezkonkurenčně nejlepší. Máme nejvíce smluvních partnerů (nemocnic, lékařů, lázní atd.). To zanemená, že se vám prakticky nikde nestane, že by vás odmítli ošetřit, protože nemí smlouvu s vaší pojišťovnou. Na péči o každého klienta má VZP každoročně připraveno nejvíce peněz - letos přes 27 tisíc korun. Některé jiné pojišťovny jsou připraveny zaplatit za klienta v průměru jen něco málo přes 22 tisíc. Hradíme i tu nejdražší péči - za léčbu zatím nejnákladnějšího klienta dala VZP 56 milionů korun za jeden rok. A více než 1 milion korun vydá VZP ročně za více než 7 tisíc klientů. Když se objeví moderní metody nebo léky, je VZP zpravidla první, kdo je svým klientům uhradí, třeba formou pilotních projektů. Stačí vám taková odpověď? Snad už si uděláte obrázek :-)
Dobrý den, v rodině máme čerstvě diagnostikovanou roztroušenou sklerózu. Jsme z toho všichni hrozně špatní a máme strach. Jak se naše maminka dostane k biologické léčbě? Slyšeli jsme, že je to ten nejlepší způsob. (Martina)
Foto
Dobrý den. Biologická léčba je v některých případech skutečně tou nejúčinnější možnou léčbou. O tom, pro koho je či není vhodná, ale musí rozhodnout ošetřující lékař. Obecně mohu říci, že každý klient VZP, který biologickou léčbu skutečně potřebuje a lékař mu ji indikuje, ji také dostane uhrazenou. Počet klientům, jimž VZP biologickou léčbu hradí, dramaticky rok od roku roste - v roce 2010 to bylo cca 17 tisíc klientů, loni už přes 30 tisíc klientů. Stejně tak letí nahoru náklady, které VZP na biologickou léčbu uvolňuje - z 5 miliard v roce 2009 na více než 9,1 miliardy v roce 2016.
Jsem po operaci míchy a pojištovna mi zamítla lázně. Požádali jsme prý o 15 dní později. Kdo má prosim hlídat termín žádosti o lázně praktik nebo pacient. Díky za odpověd.(Míra Gregušiak)
Foto
Na váš dotaz už jsem odpovídal výše.
Ráda bych věděla jak dostat tu nejlepší péči při závažné nemoci. Dobrý den. V roce 2013 diagnóza Ca ovarii, Ca endometrií, operace hysterektomie následně chemoterapie. V roce 2016 operace pravostranná hemikolektomie, pro metastázu v ceacu následně chemoterapii. Ráda bych se dozvěděla jaká léčebná péče či preventivní vyšetření mi náleží, jestliže jsem nyní v remisi. Děkuji za odpověď (Eva)
Foto
Dobrý den. Na tuto otázku vám může odpovědět nejlépe (a téměř jedině) váš ošetřující lékař - ten zná podrobně váš aktuální zdravotní stav. A od toho se vše odvíjí.
Dobrý den,zubař mě poslal na dentální hygienu kvůli parodontoze.Chtěla jsem se zeptat,zda je to hrazené vaší pojišťovnou? Děkuji za odpověď(Terka)
Foto
Dentální hygiena není péčí, kterou by pojišťovna směla hradit z veřejného zdravotního pojištění. To, jaké péče může být takto hrazena, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví, které vydává formou závazné vyhlášky Seznam zdravotních výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny to musí respektovat. V rámci klientských benefitů přispívá letos VZP na dentální hygienu těhotným ženám.
Ne/ vážený mluvčí,proč stále pomlouváte protonové centrum?jste vy i šéf Kabátek placeni za pomluvy nebo za starost o zdraví lidí?(Jiří Feber)
Foto
S protonovým centrem máme od loňského roku uzavřenu řádnou smlouvu. Celkem VZP schválila protonovou terapii pro 193 svých klientů a náklady na jejich léčbu se zatím vyšplhaly na více než 160 milionů (to není konečné, ještě není vše vyfakturováno). Nejstaršímu klientovi, kterému jsme schválili protonovou terapii, bylo 87 let, nejmladšímu 4 roky. Stále máte pocit, že VZP s protonovým centrem nedostatečně spolupracuje? Věřte, že tomu tak není. Jsme rádi, že ho můžeme považovat ze jednoho z našich více než 40 tisíc smluvních partnerů.
Chtěl bych se zeptat, jestli i letos budete hradit péči v mobilních hospicích. myslím si, že i umírání by mělo být důstojné. (Jiří V.)
Foto
VZP jako jediná zdravotní pojišťovna hradí péči mobilních hospiců v rámci pilotního projektu už od roku 2015. Pro letošek pak ještě zdvojnásobila síť mobilnícvh hospiců, kde budou moci její klienti hrazenou péči čerpat. Stejně tak VZP pro letošek více než ztrojnásobila rozpočet, který bude na tuto péči pro její klienty k dispozici. Bohužel nevím, jestli jste naši klientem, proto vám neumím konkrétně říci, zda se to týká i vás. Ostatní pojišťovny se totiž v roce 2015 odmítly do projekru iniciovaného ministerstvem zdravotnictví zapojit a jejich klienti tak bohužel měli smůlu.
Jaký byl loni váš nejdražší pacient a co mu bylo? (XXXYYY)
Foto
Loňská data ještě nejsou komplet, zdravotnická zařízení nám mohou vykazovat péči až s tříměsíčním zpožděním. Nejaktuálnější rok, který mám k dispozici, je rok 2015, ve kterém VZP dala za léčbu jednoho klienta 56 milionů korun.
Proč bych se měl stát vaším klientem? Co lepšího než ostatní zdravotní pojišťovny nabízíte? (Bedřich)
Foto
Možná vás překvapím, ale nebudu vám líčit, jaké všechny příspěvky nabízíme na sport, na očkování a na další preventivní aktivity. Člověk by si neměl vybírat zdravotní pojišťovnu podle toho, na co mu dá pár tisíc, když je zdravý, ale podle toho, jak se o něj postará, když je nemocný. A v tom nemá VZP konkurenci - máme nejvíce smluvních partnerů (nemocnic, lékařů, lázní atd.). To zanemená, že se vám prakticky nikde nestane, že by vás odmítli ošetřit, protože nemí smlouvu s vaší pojišťovnou. Na péči o každého klienta má VZP každoročně připraveno nejvíce peněz - letos 27 371 korun. Některé jiné pojišťovny jsou připraveny zaplatit za klienta v průměru jen něco málo přes 22 tisíc. Hradíme i tu nejdražší péči - za léčbu zatím nejnákladnějšího klienta dala VZP 56 milionů korun za jeden rok. A více než 1 milion korun vydá VZP ročně za více než 7 tisíc klientů. Když se objeví moderní metody nebo léky, je VZP zpravidla první, kdo je svým klientům uhradí. Když to shrnu - s VZP máte největší jistotu, že když to budete skutečně potřebovat, dostanete tu nejlepší možnou péči.
Jsem po operaci nádoru na míše (Ependymom). Operovali mě ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích 11.7. 2016. Nyní jsem stále na pracovní neschopnosti, kde jsem pod dohledem neurologa a svého praktického lékaře. Také docházím na rehabilitace. Velké naděje na zlepšení mého zdravotního stavu jsem vkládal do lázeňské péče. V listopadu a v prosinci jsem žádal své lékaře o vypsání lázní. Vždy mi odpověděli, že je dost času. V lednu (26.1.) při návštěvě lékaře jsem opět lázně urgoval a to mi lékař sdělil, že na požádání o lázně mám už jen 5 dní. Takže jsem si vyřídil doporučení od neurologa a ještě ten den si nechal od praktika napsat žádost a ještě ten den jsem byl žádost podat na VZP. Žádost o lázně mi byla zamítnuta s tím, že jsem požádal o 15 dní po limitu, který je půl roku po operaci. Cítím se podvedený, protože k tomuto došlo ne mojí vinou. Běží mi odvolací lhůta, ale bojím se dalšího zamítnutí. Je ještě jiná šance zvrátit toto zamítnutí. (Miroslav Gregušiak, Husinec)
Foto
To, co popisujete, zní opravdu velmi podivně a pokud se vše odehrálo skutečně tak, úplně chápu vaše rozhořčení. Za VZP jsem rád, že na tom nemáme žádný podíl viny, nicméně je mi jasné, že to pro vás není žádná útěcha. Nemá smysl, abych tady střílel z voleje nějakou obecnou odpověď. Napište mi na tiskove@vzp.cz, pošlete podrobnější nacionále, já se spojím s kolegy z odborného útvaru a dám vám následně vědět, jestli a co se dá dělat.
Bude VZP letos zase dotovat zubní hygienu? (Karolína)
Foto
Příspěvek na dentální hygienu obnovila loni VZP po několikaleté pauze. Za prvních 10 týdnů o něj požádalo 60 tisíc klientů. Finanční limit byl dvakrát navýšen na konečných 50 milionů korun. Ty byly vyčerpány už v polovině března. V roce 2013 stačila tato částka na celý rok. Přiznávám, že tak dramatický nárůst zájmu jsme nečekali. Kdyby VZP ve vyplácení příspěvku pokračovala, nezbyly by peníze pro žadatele o jiné benefity (třeba na příspěvky prop děti s celiakií, pro nemocné s cukrovkou, pro lidi pečující doma o příbuzné s Alzheimerem atd.). Pro letošek proto správní rada rozhodla, že příspoěvek na dentální hygienu byde vyplácen těhotným klientkámVZP. U těch je vyšší riziko poškození zubů. Je třeba připomenout,že nejde o péči, na jejíž úhradu by byl nárok z veřejného zdravotního pojištění. Jedná se výhradně o klientský benefit. Takže se omlouvám, že jsem vás asi nepotěšil. Ale když se podíváte na www.klubpevnehozdravi.cz, určitě si vyberete ze spousty dalších benefitů. Neváhejte je využít :-)
Přestěhovala jsem se do Brna a sháním zubaře. Jenže buď nemají smlouvu s VZP nebo nemají vůbec s nikým. Nikoho zatím v Brně neznám a nevím, kam se obrátit o radu. Pomůžou mi na podočce pojišťovny? Nechci za vše platit, víme, co zubařské zákroky stojí :-)(Tamsinka)
Foto
Dobrý den. V prvé řadě si dovolím připomenout, že VZP má nejširší síť smluvních partnerů - více než 40 tisíc. Konkurence na tom není zdaleka tak dobře. Platí to v celé republice, Brno není výjimkou. I v Brně máme dostatek smluvních zubařů, tedy těch, kteří vás ošetří tzv. "na pojišťovnu". Úplně chápu, že zorientovat se po přestěhování v novém prostředí není snadné. Takže neváhejte a obraťte se na kolegy na kterékoliv brněnské pobočce VZP, určitě udělají vše pro to, aby vám pomohli. Jako tip vám ještě mohu poradit, že Česká stomatologická komora zveřejňuje na svých stránkách seznam zubařů v jednotlivých městech a obcích, kteří berou nové klienty. Jen pozor - podle mých informací ten seznam nemusí být úplný, zařazeni do něj jsou jen lékaři, kteří s tím souhlasí.
Moje pojišťovna mi už několik let nechce přiklepnout lazne. Uvažuju že půjdu jinam Co.musím udělat? Kvakin(Kvakin)
Foto
Dobrý den. Pokud chcete změnit zdravotní pojišťovnu, stačí, když do konce března zajdete na pobočku té, ke které se chcete nově přihlásit. Tam ověří vaši totožnost, vyplní s vámi přestupní formulář a tím je to vyřízeno. Odhlašovat se nikde nemusíte, to už si vyřídí pojišťovny mezi sebou. Kdyby se vám nechtělo na pobočku, najděte si na stránkách www.vzp.cz přeregistrační formulář a můžete ho vyplnit online. Pokud by vás to zajímalo, tak počty klientů, jimž VZP hradí lázně, rok od roku dost výrazně rostou. V roce 2013 jich bylo necelých 39 tisíc, v roce 2014 ale už skoro 50 tisíc a o rok později bezmála 55 tisíc. Pro příští rok má VZP vyčleněno na lázeňskou péči o své klienty 1,8 miliardy korun. Ani v počtech klientů, ani v částce na lázeňskou péči, se nám nemůže žádná pojišťovna rovnat. Takže jestli chcete přestoupit k nám, zkuste to a uvidíme, co se dá s vaší žádostí o lázně dělat :-)