Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trojice na poli u Prahy zakopla o „poklad“. Dostala odměnu 377 tisíc

Autor: jer, ČTK - 
26. ledna 2017
19:20

Tři Středočeši měli opravdu velké štěstí. Když přecházeli přes čerstvě zorané pole, našli předměty, které následně předali úřadům. Ukázalo se, že se jedná o významné historické artefakty. Kraj se nálezcům odvděčil tučným nálezným. Středočeský kraj o tom informoval na svém webu.

Historický poklad byl nalezen v listopadu 2015 na poli u obce Tursko. Jedná se přibližně o 150 kovových předmětů a jejich zlomků z období únětické kultury. Odborníky byl nález označen za naprosto unikátní soubor. Předměty jsou většinou z mědi a bronzu, několik jich je i ze slitiny a stříbra.

Nálezce Středočeský kraj patřičně odměnil. Trojice dostala přes 377 000 Kč. Jednalo se o 10 procent z celkové ceny nálezného s přihlédnutím i k hodnotě nalezeného materiálu. „Poctivost se vyplácí a je třeba ji ocenit. Odměna za odevzdání takové vzácnosti nálezcům právem náleží,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

A co bude s předměty dále? Nález se stal majetkem Středočeského kraje. „Je to skvělý přínos pro muzea či galerie a rozšíření jejich expozic. To, v jaké velikosti byl soubor nalezen, je i pro odborníky skutečný poklad,“ řekla o nálezu Zita Suchánková, ředitelka muzea v Roztokách u Prahy, ve kterém jsou předměty uloženy.

Loni středočeští radní schválili například odměnu pro nálezce pokladu z Velkých Číčovic u Prahy. Šlo o pět bronzových nádob z pozdní doby bronzové tvořících unikátní soubor. Jejich hodnota byla vyčíslena na 920 000 korun.

dzery ( 27. ledna 2017 09:45 )

kiwi65 ( 26. ledna 2017 22:49 )

 Stát zabaví,nálezci dá všimný,majitel pozemku dostane kulový.Ve finále to někdo z rádobyministrů kultury atd. včetně poslanců a senátorů rozkradou a rozprodají nebo vrátí pánbíčkářům (ty se přihlásí o všechno)a co dál????

Zobrazit celou diskusi