Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EET trápí e-shopy. U platby kartou je evidence problémová, tvrdí asociace

Autor: ČTK, bk - 
13. ledna 2017
13:50

Povinnost evidovat v rámci elektronické evidence tržeb (EET) i platby za zboží zaplacené kartou přes internet znamená pro e-shopy velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné. Uvedla to Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Poslanci v pátek zamítli možnou úpravu zákona o EET. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) neuspěl s návrhem, aby pod evidenci tržeb nespadaly nákupy v e-shopech v těch případech, kdy zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

„Nyní tedy musíme vyřešit nejen ve spolupráci se státní správou, jak postupovat při evidenci tržeb u online platebních metod v praxi. Pro e-shopy se jedná o velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné, uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Neschválením výjimek poslanci podle zakladatele pokladního systému Septim.cz Zbyňka Švece hodili část podnikatelů přes palubu. Očekává proto v nejbližších dnech chaos, ale i ukončení činnosti některých z nich.

Video  Dron Mall.cz poprvé dopravil balík pomocí dronu. Podívejte se.  - Mall.cz
Video se připravuje ...

„Např. e-shopy totiž nejsou schopny z technického hlediska některým částem zákona dostát a pro drobné živnostníky to jednoduše kvůli nízkým obratům vůbec nedává smysl,“ uvedl Švec.

Zklamání je podle asociace i proto, že návrh neprošel o pouhých pět hlasů. „I když se z praktického tématu stalo téma politické, podařilo se přesvědčit o smysluplnosti tohoto návrhu řadu poslanců. Víceméně všechny strany uznávají, že online platby přijaté v internetových obchodech jsou do EET zahrnuty zbytečně, změny se ale nakonec dosáhnout nepodařilo,“ dodal Vetyška.

Vše o EET čtěte zde >>

Blackhole ( 2. března 2017 09:37 )

EET a krach hospůdek...........??? Hysterie, kterou nás už několik týdnů krmí, je nechutná. Zavádění EET je prezentováno skoro jako zločin století, je to přirovnáváno ke znárodnění a dění po roce 1948, ale já se tedy ptám : Proč se titíž podnikatelé neozvali stejně razantně a proč jim média nedávala stejný prostor, když před cca 8 lety zvýšil Kalousek sazbu DPH za jejich služby o 50% - z 15 na 21 ???.... když jim Brusel nařídil, že musí mít v kuchyních bezdotykové vodovodní baterie, když jim titíž zločinci nařídili, že "hotovky" se smí "skladovat" jen pár hodin, takže to, co se uvaří před polednem, se nesmí nabízet ani k večeři. A tak bych mohl uvést desítky nařízení, po kterých by museli krachnout daleko rychleji, než když si pořídí kasu za 5 - 20 tisíc korun a ta je investicí na desítky let ! Podnikatel, který nemá buď v provozovně počítač s internetovým připojením, je už dlouhá léta unikát. Kdo neumí zacházet s JEDNODUCHÝMI PROGRAMY na PC , je NEGRAMOT a nepatří do této doby. Kdo nemá webovou stránku, na které si potencionální návštěvník najde veškeré informace o ubytování v jeho penzionu, nebo hotýlku, ten NEEXISTUJE. Neumím si představit, že nějakého normálního podnikatele v tomto oboru může ohrozit to, že při placení vystaví jak hostu v restauraci, tak v ubytovacím zařízení NORMÁLNÍ ÚČTENKU a odklikne ji na počítači s nasměrováním na MF. Proč se nikde v médiích stejně razantně a často nemluví o tom, že současně se zavedením EET snížil Babiš sazbu DPH zpátky na 15% , takže hospodští při tržbě např. 1000 Kč neodvedou státu 210 Kč, ale jen 150 Kč?! Na každé tisícikoruně tak hospodský ušetří 60 Kč ! To není potřeba zveřejňovat ??? Nechám na každém z Vás, aby si z toho všeho udělali zdravý a objektivní úsudek, co se v této zemi děje a jak nás média opět, stejně jako např : o imigrační vlně, islamizaci Evropy atd. informují a kam naše myšlení zkouší nasměrovat. Co z toho plyne ? N E V Ě Ř I T ---- M É D I Í M !!!

111pavel111 ( 13. ledna 2017 18:37 )

Babiš je prolhanec jde mu o likvidaci podnikání. PROLHANEC BABIŠ. Daně jsem platil. JIŽ NEBUDU PLATIT !!!!!

nastvanej ( 13. ledna 2017 15:40 )

To je zajímavý u mne to jít musí a jde protože jsem malý prodejce ale opět u těch velkejch to nejde nehledě na to že i u těch e-shopu se může platit i hotově při převzetí zboží ve výdejnách a nebo na dobírku lžou ráno v poledne i večer a pak že stačí tablet už mě ten lhář Babiš pěkně.....

Zobrazit celou diskusi