Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rada cupuje ČT: Ve volebním vysílání nadržovala Clintonové a hanila Trumpa

Autor: jer - 
12. ledna 2017
18:20

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ve své čtvrteční zprávě zkritizovala Českou televizi. V hodnocení uvedla, že televize při listopadovém nočním vysílání o amerických volbách nadržovala kandidátce Hillary Clintonové. Porušila tak zásady objektivního a vyváženého zpravodajství.

Vysílání pořadu „Americká volební noc“ proběhlo 9. listopadu 2016 na kanále ČT24 mezi 3. a 8. hodinou ranní. Podle Rady se v pořadu vyskytlo „nevyvážené a neobjektivní zpravodajství“ a celý pořad ve výsledku vyzněl výrazně v neprospěch následně zvoleného kandidáta Donalda Trumpa.

Rada například zmínila moment vysílání, ve kterém televize znázorňovala, jakou podporu má Hillary Clintonová u celebrit. Ve videozáznamu se údajně objevili i herci Chuck Norris či Clint Eastwood, kteří při prezidentské kampani otevřeně podporovali Trumpa. „Toto podsouvání obrazové informace do falešného kontextu s komentářem tedy vytvořilo nepravdivý a zavádějící obraz reality,“ uvedla RRTV.

Rada má také výhrady k vyvážení hostů, kteří se k volbám ve vysílání vyjadřovali. Mluvili zde celkem čtyři lidé podporující Hillary Clintonovou, ale žádný Trumpův příznivec. „Provozovatel se tedy v uvedených případech dopustil porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů,“ vyhodnotila RRTV.

Za nevhodné a nepřiměřeně negativní Rada považuje i informování o výsledku voleb. „Američané se postupně smiřují s tím, že budou mít jako nového prezidenta Donalda Trumpa,“ zaznělo mimo jiné ve vysílání.

Česká televize podle Rady neprávem vyobrazovala Donalda Trumpa jako „nebezpečí,“ jeho zvolení přirovnávala k živelným pohromám a účelově řadila a citově zabarvovala informace. Jako jediný zdroj z místa dění prý navíc ČT používala vysílání televize CNN, která rovněž otevřeně podporovala Hillary Clintonovou. „V těchto případech tedy došlo k porušení povinnosti zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti,“ uvedla Rada.

Česká televize: Informace jsou zřejmě neúplné

„Česká televize prozatím neobdržela podrobné stanovisko RRTV, nejsou nám známy ani podklady a analýzy, ze kterých Rada při svém rozhodování vycházela. Proto se nyní k dílčím informacím z tiskové zprávy Rady nemůžeme podrobněji vyjádřit,“ uvedla tisková mluvčí ČT Alžběta Plívová. „Informace uvedené v tiskové zprávě Rady se v tento okamžik jeví jako neúplné,“ dodala. Podle vyjádření ČT například v kritizované části pořadu bylo pět hostů s americkým občanstvím, nikoliv čtyři. „Rozhodně se však nejednalo pouze o ‚transparentní příznivce‘ jednoho či druhého kandidáta,“ uvedla Plívová.

Výsledek amerických voleb byl pro svět překvapením. Většina médií totiž předpovídala vítězství demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Navzdory obrovské podpoře amerických médií, politických osobností i celebrit ale souboj o Bílý dům nakonec vyhrál republikán Donald Trump. Došlo k tomu díky systému voleb v USA, kdy Trump vyhrál i přesto, že Clintonová získala více hlasů.

Volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE >>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nezadat1 ( 13. ledna 2017 15:31 )

zednik ( 12. ledna 2017 22:27 )

Rozumím tomu dobře, že tedy pouze 8.listopadu 2016 ČT neměla vyvážené zpravodajství ??? To je snad vtip roku.

Hunt ( 12. ledna 2017 20:13 )

balika:Jasně vole,taky bych si dal ještě jednu Hrobu,Blablambov či Psimu!

hejhej ( 12. ledna 2017 19:38 )

Zarážející je, že rada pro tozhlasové a televizní vysílání nevšímala předvolební nadržování trapnému kandidátovi s čírem, neustále dávání prostoru straně na hranici volitelnosti TOP09 opilci Kalouskovi a žvanilovi o ničem Fialovi. ČT jedná, především pod vedením ředitele Dvořáka naprosto neobjektivně, lživě.

rockyshowman ( 12. ledna 2017 18:48 )

 Bohužel je to TV, která je neoběktivní. Když se podívám na některé zaměstnance z našich poplatků a daní vypapané mastné obličeje chce se mi zvracet ! A tá stará Jorga, nebo jak se jmenuje jenom sedí, štokle má jak by jí bylo 20 a názory hrůza. To nám tlačí názory jako bychom byli debili. ČT 24 opakuje celý den stejné šoty. Besedy se opakují v sobotu a neděli. Každou chvíli jiný politolog, fin. experti, ekonomové, kteří radí a kritizují. Banky nám radí, avšak ani jedna nepatří ČR. Je to vyžírání poplatníků. Tu TV mohou zrušit, jen se na nás holí.

Zobrazit celou diskusi