Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Píchání jedu do žaludku, vyvolaná rakovina: Takhle mají opice pomoct lidstvu

Autor: tmp - 
8. ledna 2017
10:52

Násilné vpichování toxických látek přímo do žaludku, úmyslné vyvolání rakoviny či živé porušení různých částí mozku. I tak vypadá podle ochránců zvířat stále povolené testování na primátech, lidských nejbližších příbuzných. Jen v Česku ročně projde pod rukama vědců na několik desítek opic, v Evropské unii pak tisíce. Výsledky výzkumů jsou ale podle ochránců jen málo významné.

Nikdy neviděli sluneční svit, jsou chovaní v holých klecích a jejich jediným účelem je posloužit vědě. Řeč je zejména o makacích a kosmanech, kteří jsou nejčastějšími opicemi pro vědecké účely. „U nás je to kolem sedmdesáti zvířat. V Evropské unii je to zhruba 10 tisíc ročně,“ řekla Blesk.cz předsedkyně organizace Svoboda zvířat Barbora Večlová.

Podle ní se na opicích většinou testují nové léky a jiné chemické látky. Primáti slouží také k výzkumu různých nemocí – například Parkinsonovy nemoci nebo schizofrenie. Není výjimkou také umělé oslabování imunitního systému například pro zkoumání nemoci AIDS či rakoviny. Ta může být násilně vyvolána vysokými dávkami karcinogenů či radioaktivním zářením.

Narozeni pro výzkum

Podle ochránců zvířat ale zvířata trpí už dlouhou dobu před samotnými testy. „U nás jsou primáti chováni v chovných centrech a pak jsou vydáváni do laboratoří. V cizině jsou ale někdy dováženi z volné přírody a pak se chovají v jihovýchodní Asii v centrech. Odtud se vozí letadly do Evropy a do Ameriky,“ popsala Večlová, podle které už samotné několikahodinové cestování je pro opice velmi stresující.

„V laboratořích pak žijí v holých klecích většinou bez jakéhokoliv obohacení. Pak přijde samotné testování…“ uvedla ochránkyně. To bývá v mnoha případech velmi nepříjemné až bolestivé.  

„Například u výzkumu mozku se jim poškozuje mozek buď injekcí, nebo chirurgicky. A pak se dělají různé pokusy a zjišťuje se, co přesně to poškození způsobuje,“ upřesnila Večlová a hned uvedla i další příklad. „Při testování chemických látek je primátům sondou látka aplikována přímo do žaludku a pak se sleduje, co to s nimi dělá. Chemické látky ale často způsobují různé zdravotní problémy, zvracení nebo bolesti. Testy buď končí smrtí jako důsledek pokusu, anebo jsou opice zabity a pak se zkoumá pitevně, co se přesně s orgány stalo,“ potvrdila Večlová.

Alternativy existují

Právě organizace, které předsedá, je členem Evropské koalice za ukončení pokusů na zvířatech. „Usilujeme o to, aby platil v Evropské unii zákaz pokusů na primátech. Už se nám podařilo dosáhnout toho, že nesmí být používáni přímo primáti odlovení v přírodě. Pak jsou zakázány pokusy na lidoopech, jakou jsou například šimpanzi, ostatní se ale stále mohou požívat,“ prozradila. Jedním z cílů je také osvěta široké veřejnosti.

Přestože mají státy Evropské unie povinnost podporovat vývoj alternativních metod, podle Večlové to drtivá většina z nich nedodržuje. Výjimkou není ani Česká republika. Přitom alternativy existují. „Chemické látky se dají testovat na buněčných a tkáňových kulturách, ty jsou vypěstované v laboratořích v umělých podmínkách. Pak jsou různé počítačové programy, které dokážou nasimulovat tělo a na základě podobné struktury umí odhadnout, jak bude reagovat jako jiná chemická látka s podobnou strukturou,“ uzavřela

ivuska1 ( 8. ledna 2017 12:39 )

Co je to za lidi , kteri delaji takove silenosti ??!! Jsou to vubec lidi ???? Normalni clovek ma cit . Tito hajzlove cit nemaji . Jsou odpad spolecnosti a jsou poskozeni ! Vsichni ti co jsou schopni takovych krutosti bez milosti odstranit z tohoto sveta. JSOU NEBEZPECNI I pro lidi!

pfoto1 ( 8. ledna 2017 11:10 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

Zobrazit celou diskusi