Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé volají pomoc pro „přimrzlé“ labutě. Když k nim hasiči doplují, uletí

Autor: tmp - 
27. prosince 2016
21:10

Přimrzlá labuť na vodní hladině je velkou výjimkou. Přesto hasiči často k takovým případům vyjíždějí. Informovala o tom mluvčí hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková. V drtivé většině případů přivolaných hasičů labutě na ledě pouze odpočívají.

Operační střediska hasičů v zimě často přijímají volání na tísňovou linku s tím, že na vodní ploše přimrzla labuť. „Ne jinak tomu bylo i v těchto dnech, kdy hasiči z Hlinska vyjeli na údajně zamrzlou labuť, která se měla nacházet na zamrzlé vodní hladině. Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že labuť přimrzlá není. Po přiblížení hasičů k labuti se pták zvedl a odlétl,“ uvedla Horáková.

Podle ní se tak stává v naprosté většině případů. „Na místo vždy vyjedou hasiči se člunem a snaží se k labuti dostat a zachránit ji. Poté, co dorazí k vodní ploše, umístí hasiči člun na vodní hladinu a vydají se za labutí,“ uvedla mluvčí. „Hasiči si k labuti musí vytvořit cestu, probořit led, aby se ke zvířeti na člunu dostali. Když už se blíží a jsou na dosah, labuť roztáhne křídla a odletí. Taková situace nastává v 99 % případů,“ dodala.

Labutě jen odpočívají

Podle Českého svazu ochránců přírody labutě na ledě většinou jenom odpočívají. Pokud se však stane, že přimrzlá je, je nutné ji odborně a bezpečně vysvobodit. Lidé by pak měli volat právě hasiče nebo nejbližší záchrannou stanici. „Přimrzlé labutě se na zamrzlých vodních plochách vyskytují opravdu zcela ojediněle. Pokud je totiž labuť zdravá, nikdy nepřimrzne. Pouze zraněná labuť může na vodní hladině zamrznout,“ uzavřela mluvčí.

K labutím se váže pověra, že odlétají do teplých krajin, to ale není pravda. Z rybníků a jiných stojatých vod odlétají na řeky, kde nehrozí zamrznutí a kde i v zimě najdou potravu. Proto ochránci nedoporučují na podzim přikrmovat labutě, které ještě neodletěly – mohly by si totiž na přísun potravy zvyknout, nikam neletět a případně umrznout.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi