Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S léčbou rakoviny mají pomoci nanosenzory. Ukáží, jak se daří ničit nádory

Autor: sou - 
19. prosince 2016
05:40

Vědci z Massechusettského institutu technologie (MIT) v USA přišli s novinkou v léčbě rakoviny. Jde o takzvané nanosenzory, díky kterým dokáží přijít nejen na to, o jak agresivní typ nemoci se jedná, ale také na to, jaký má léčba na nádory vliv. Do budoucna by je chtěli použít i při sledování rakovinných lézí, které se šíří do jater z jiných částí těla.

Odborníci z MIT vyvinuli nanosenzory, které budou moci sledovat to, jak daný typ léčby zabírá na nádory. Systém je založen na sledování enzymů protézy, které rakovinné buňky využívají k přestavbě okolních tkání ke svému prospěchu.

„Jakmile je přizpůsobíme pro člověka, bude moci být tento typ snímače použit k určení toho, jak je nádor agresivní a tím pádem pomoci lékařům určit tu nejlepší léčbu,“ uvedla profesorka biologie na MIT a šéfka laboratoře v Howard Hughes Medical Institute Sangeeta Bhatiová.

Novinka na bázi magnetického pole

Bhatiová se o možnost použití nanosenzorů při diagnostice rakoviny zajímala s kolegy už před dvěma lety. Tehdy ale nanočástice nesly peptidy, které se při zjištění protézy určitého typu měly vyloučit močí, kdy by byly detekovány jednoduchým testem, který by byl podobný tomu těhotenskému.

V nové studii vědci senzory upravili tak, aby mohly přímo podávat zprávy o tom, jak nádory v daném místě vypadají. Museli ale najít vhodný zdroj energie. „Začali jsme přemýšlet o tom, jaký druh energie, kterou bychom mohli použít, pronikne do těla,“ zmínila Bhatiová. Vše nakonec má fungovat na bázi magnetického pole, které je pro zdravé lidské tkáně bezpečné.

Tým MIT zvažuje použití tohoto typu senzoru i při sledování rakovinných lézí, které se šíří do jater z jiných orgánů. Chirurgický zásah je u těchto účinný jen v případě, že jich má v těle člověk méně než čtyři.

Nanotechnologie slibuje orgány na míru

Nanotechnologie se přitom ve zdravotnictví používají i v jiných odvětvích. Například české firmy se už chystají na pěstování lidké tkáně pomocí nanovláken. Budoucnost v nanotechnologiích vidí i přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Díky nim může odpadnout riziko odmítnutí transplantovaného orgánu organismem. Do budoucna se prý můžou postupně naučit stavět „náhradní díly“ přímo pro konkrétní lidi z jejich tkáně.

„Nanotechnologie jsou v dnešní době velmi rychle se rozvíjející odvětví, protože využití konkrétně třeba jemných vláken má mnohem unikátnější vlastnosti, než bychom si dovedli představit,“ uvedl Arenberger. Pomocí nanovláken se dá utkat tkanina podobná pavučině, do které jdou pak zakomponovat různé účinné látky, které jsou schopny léčit například chronické rány. Například bércové vředy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi