Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lék z drogerie vás může i zabít: Jak poznat předávkování paracetamolem?

Autor: ula - 
9. prosince 2016
20:48

Paracetamol – lék, který snižuje bolest a horečku, je snadno dostupný nejen v lékárnách, ale i v drogeriích. Řada lidí ale neví, jak ho správně a bezpečně užívat, a proto může dojít k předávkování, které může mít za následek i selhání důležitých orgánů. Víte, jak správně užívat paracetamol?

S paracetamolem se můžete setkat v řadě léčivých přípravků. Obvykle po nich saháme, pokud jsme nachlazení, nebo nás něco bolí. Paracetamol je sice považován za velmi bezpečný lék, při jeho podávání ale musí být dodržována jasně daná pravidla. Bohužel mnoho lidí to netuší a často dochází k otravě právě léky, které paracetamol obsahují.

Paracetamol je v řadě zemí dostupný i mimo lékárnu, tedy v drogeriích a na benzinkách. „Každoročně jsou však paracetamolem intoxikovány tisíce lidí na celém světě, a stovky z nich, v důsledku této otravy, umírají, uvádějí odborníci ze serveru Lékarnické kapky.

Paracetamol nepůsobí protizánětlivě. Používejte ho tedy k tišení slabé nebo středně silné bolesti a ke snižování horečky. Rozhodně by jej neměli užívat lidé s jaterním onemocněním. Vyhněte se užívání paracetamolu ve spojení s alkoholem. Paracetamol vám rozhodně nepomůže při kocovině.

Jak paracetamol dávkovat?

Příbalové letáčky má většina lidí tendenci vyhazovat. Pravda je, že byste jej měli důkladně prostudovat, u paracetamolu to platí dvojnásob. „Doporučená jednotlivá dávka u pacienta starších 15 let a vážícího minimálně 50 kilogramů je 500 až 1000 mg paracetamolu, což odpovídá cca jedné až dvěma tabletám,“ upozorňují lékaři.

Další lék byste si měli vzít až po čtyřech, nejlépe po šesti hodinách od podání předešlého léku.

Jak poznat předávkování paracetamolem?

Pokud berete více léků, měli byste zkoumat jejich složení. K předávkování paracetamolem může dojít i nevědomky. Paracetamol neobsahují jen léky, ale také horké léčivé nápoje, sirupy i čípky. Kombinace léků s paracetamolem může vyvolat otravu.

Jak se projevuje otrava paracetamolem?

  • Během 24 hodin po požití se objevuje nechutenství, nevolnost, zvracení a ospalost.
  • Po dvou až pěti dnech se rozvinou příznaky poškození jater, jako je žloutenka, bolest v pravém podžebří atd., a dalších životně důležitých orgánů včetně srdce. 

Paracetamolu je připisována až polovina veškerých případů akutního selhání jater. Obvykle to bývá v kombinaci s alkoholem.

Základní opatření týkající se bezpečného užívání paracetamolu:

  • Užívejte léky s obsahem paracetamolu, pouze pokud je to vhodné a nutné.
  • Nikdy nepřekračujte doporučenou jednotlivou ani denní dávku paracetamolu, dodržujte doporučený časový interval mezi jednotlivými dávkami.
  • Nekombinujte současně více přípravků s obsahem paracetamolu.
  • Nekonzumujte během léčby paracetamolem, a v čase jí blízkém, alkohol.
  • V případě zhoršení zdravotního stavu vyhledejte co nejdříve lékařskou pomoc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi