„Jsou předepisována na základě principu podobnosti. Každý problém, každá nemoc se projeví doprovodnými příznaky. Soubor těchto příznaků dává celkový obraz nemoci a nemocného a tomuto souboru příznaků odpovídá určitý homeopatický lék – to je zmíněná podobnost. Účinek homeopatického léku je více komplexní než účinek klasického léku např. proti bolesti či teplotě,“ říká MUDr. Hana Váňová, praktická lékařka a členka rady Homeopatické lékařské asociace.

DOBRÁ VOLBA

Homeopatické léky jsou dobrou volbou v případech, kdy by se uplatnily nehomeopatické tzv. potlačující léky. Užívají se právě k potlačení určitého příznaku – kašle, horečky. Homeopatika ale nenahradí tzv. substituční léky. Ty doplňují, co organismus není schopen v důsledku nemoci vytvořit, např. inzulín pro léčbu diabetu.

Autor: Shutterstock

PRO ZVÝŠENÍ OBRANYSCHOPNOSTI

Homeopatika jsou podle Hany Váňové v mnoha případech lepší variantou než léky potlačující. „Specifickým způsobem povzbuzují obranyschopnost organismu,“ konstatuje a dodává, že homeopatické přípravky lze s úspěchem nasadit i třeba při chřipce či virózách: „Jako praktický lékař, který 20 let používá v praxi homeopatika, mohu říci, že pro řešení nekomplikovaných viróz a chřipek je tato léčba metodou první vol

Homeopatický lék ,učí‘ organismus, jak příště reagovat lépe a tím postupně posiluje celkovou obranyschopnost. Pacienti, kteří na léčení viróz, chřipek a akutních katarů používají běžně homeopatické léky, jsou celkově zdravější a odolnější. Léčení chřipky homeopatiky je třeba kratší a většinou zcela odpadá ,pochřipková‘ únava,“ uzavírá lékařka.

Lucie Nestrašilová
šéfredaktorka, Svět homeopatie.cz


CO JEŠTĚ DOKÁŽOU?

Homeopatika odstraňují akutní potíže tím, že léčí jejich příčinu

Zabraňují vzniku chronické nemoci, resp. přechodu akutní formy onemocnění do chronického stadia

Jsou bezpečná, bez nežádoucích účinků

Lze je kombinovat s jinými léky

Je možné je s úspěchem podávat malým dětem, těhotným ženám, řidičům nebo pacientům s přecitlivělostí na klasické léky