Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jako pomstu za vyhazov ohrozil životy pacientů: Takto reaguje sociopat, tvrdí psycholog

Autor: mka, haj - 
9. listopadu 2016
13:27

Více než sto tisíc balení léků musela firma Zentiva stáhnout poté, co se v krabičce léků na srdce Atram našel místo toho prášek na depresi Neurol. Teď se ukázalo, že pravděpodobně nešlo o chybu, ale něčí úmysl. Medikamenty měl vyměnit bývalý zaměstnanec firmy, aby se pomstil za vyhazov. Jak takové jednání hodnotí psycholog?

Pokud se potvrdí informace hovořící o mstě za propuštění, je to přinejmenším šokující případ. Blesk se proto zeptal psychologa Jiřího Nováka, jaký člověk ten pachatel musí být, aby po vyhazovu dokázal udělat takovou věc. „Často jde o mstu. Ať už se jedná o případy, kdy lidé zaměstnavatele okrádají nebo třeba někdo hodí něco do piva. Většinou je to akt msty, závisti, nespokojenosti,“ vysvětlil odborník.

Podle něj je klidně možné, že by někdo z těchto důvodů neváhal ani zaměnit léčiva. „Všechno je možné. Třeba v práci kvůli něčemu zatrpkl a řešil vše tímto způsobem,“ míní Novák. Na otázku, zda se něco takového stává často, psycholog odpověděl: „Ano, není to nic nového. Myslím si ale, že zdravý člověk by volil třeba cestu práva nebo dohodu.“

„To, že někdo zákeřně poškodí firmu a nepřímo ohrozí i spotřebitele, podle mě hraničí se sociopatií,“ dodal Novák. Muž svému bývalému zaměstnavateli stihl za jediný dne výroby způsobit škodu v milionech korun.

Zentiva musela z odběru stáhnout 110 tisíc balení, konkrétně šlo o tyto léky: Atram (12,5), Neurol (Neurol 0,25 a Neurol 0,5), Oxazepam i Prednison s konkrétními šaržemi. Stahování léků bylo ukončeno v říjnu, vyšetřování však pokračuje.

pepen ( 9. listopadu 2016 16:12 )

Za to by měl dostat ten nejtvrdší trest!!!Ohrožoval životy nevinných lidí!!!

Zobrazit celou diskusi