Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na přejezdech „hřeší“ 60 % řidičů. Nejvíc umírají ti, kteří místo znají

Autor: ČTK, Mii - 
1. prosince 2016
12:10

Dopravní předpisy porušuje na železnicích přejezdech 60 procent řidičů. Nejčastěji nerespektují výstražné signály a přes zákaz vyjíždějí na přejezdy. Většina lidí, kteří na přejezdech utrpí smrtelná zranění, jsou ti, kteří daný přejezd dobře znají. Na čtvrteční konferenci věnované bezpečnosti provozu na místech křížení silnic a železnic to řekl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

„V řadě případů jde o lidi, kteří v blízkosti železničního přejezdu bydlí a často přes něj jezdí a ztratí tak k němu respekt,“ uvedl Budský. Nedisciplinovanost chodců a řidičů způsobí podle dostupných statistik 98 procent všech nehod. 

V rámci bezpečnosti na silnici se ČR řadí k horší polovině zemí EU. V počtu lidí usmrcených při nehodách na celkový počet obyvatel je Česko v Unii na 21. místě. V počtu nehod na železnici je na tom podle Budského výrazně lépe. Naopak se řadí k zemím s největších počtem sebevražd uskutečněných skokem pod vlak. 

V počtu sebevražd uskutečněných na železnici v přepočtu na obyvatele drží Česko dokonce celoevropské prvenství. V absolutních číslech je více než v Česku evidováno sebevražd pouze v Německu, Francii a ve Velké Británii, což jsou státy s výrazně vyšším počtem obyvatel. 

Celkem v Evropě na železnici podle statistik z roku 2014 zemřelo 2895 lidí, z nichž 73 procent připadlo na dobrovolná ukončení života. V Česku podle Drážního úřadu loni při železničních nehodách zemřelo 234 lidí, na vrub sebevražd šlo přes 200 případů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi