Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nebezpečné drony v Česku ohrožují letadla. Počet incidentů roste

Autor: bud - 
26. listopadu 2016
06:41

V Česku roste počet incidentů, které způsobují bezpilotní drony. Zatímco v roce 2015 bylo zaznamenáno celkem 5 problémů nebo kolizí, letos už je počet dvojnásobný. Třikrát se dokonce dron přiblížil k letadlu tak, že ho začal ohrožovat. Vyplývá to z informací, které má Blesk.cz k dispozici. S tím, jak roste počet dronů v Česku, se pravděpodobnost střetu s letadlem zvyšuje.

Hned šest letadel na letišti v Praze muselo začátkem letošního května přerušit přistání nebo odložit svůj start. V blízkosti přistávací a vzletové dráhy se totiž objevil neznámý dron a hrozilo, že se s některým letadlem srazí. Tento incident řešilo letiště poprvé, nicméně riziko podobných situací roste.

„V případě nedodržení pravidel může dojít ke sblížení, případně ke srážce s jiným letadlem. Nárůst počtu bezpilotních letadel však může mít vliv na zvýšení pravděpodobnosti takových případů,“ řekl Blesk.cz mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Hrozí i destrukce motoru

Následky případného střetu pak mohou být velice vážné. „Každá srážka letadla s cizím předmětem může mít následky, které mohou negativně ovlivnit letové vlastnosti letadla, jeho řiditelnost, případně správnou funkci motoru,“ uvedl Hezký. Riziko je podle něj nejzávažnější v případě dopravních letadel, kdy se může dotknout desítek až stovek lidí. „Například v případě nasátí do motoru je zde nebezpečí, že by mohlo dojít až k jeho destrukci,“ dodal Hezký.

Podle aktuálních čísel Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN), který má na starost vyšetřování nehod a incidentů letadel, se jen letos dron nebezpečně přiblížil k letadlu ve třech případech, o rok dříve to byly případy dva. Dalších 7 nehod způsobila technická závada nebo srážka s vegetací. Loni byl přitom počet incidentů poloviční (3 nehody).

„Vzhledem ke vzrůstajícímu množství registrovaných RPAS (dálkově ovládaný letoun, pozn. red.) a z toho plynoucí povinnosti oznamování událostí v provozu těchto letadel vzrůstá též množství hlášených událostí,“ řekl analytik úřadu Jan Rychnovský.

Pravidla a jejich (ne)dodržování

Podle ÚZPLN je v současné době registrováno celkem 327 dálkově ovládaných letounů (RPAS). Přestože česká legislativa ukládá povinnost přihlásit každý dron od určité velikosti, skutečný počet létajících strojů je zřejmě mnohem vyšší – neoficiální odhady hovoří o tisícovkách. Ať už jde o amatéry s menšími drony, nebo turisty, kteří do Česka přijíždějí a drony využívají třeba při filmování památek. Počty dronů přitom neustále rostou a například podle studie pojišťovny Allianz by se jich do tří let mohlo nad Evropou prohánět až 5 milionů.

Už dnes přitom platí při provozování dronů přísná pravidla a Evropská unie je chce ještě zpřísnit. Je například nutné udržovat odstup od lidí i budov a nesmí se nad budovami létat, pokud nemá pilot povolení vlastníka. Také je zakázáno přibližovat se k určitým strategickým místům, jako jsou jaderné elektrárny, a také k letištím. Právě ochrana letišť je naprosto klíčová, což potvrzuje také Úřad pro civilní letectví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi