Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drony jsou bezpečnostní riziko. Expert: Nad cíl se dostanou nepozorovaně

Autor: Daniela Soukalová - 
11. října 2016
06:10

Internetový obchod Amazon v Británii testuje provoz dronů na dopravu zboží. Řada bezpečnostních expertů se ale bojí jejich zneužití. Kvůli chybějící regulaci provozu mluví o možnosti vzniku nových typů teroristických útoků. Podle tuzemského odborníka na bezpečnost Andora Šándora může potencionální útočník na konstrukci dronu umístit výbušninu a nepozorovaně jej dostat nad cíl. 

Už za několik let budou možná i v Česku poštovní balíky „cestovat“ s pomocí dopravních dronů. Jenže podle bezpečnostní experta Andora Šándora by to mohlo znamenat i potenciální hrozbu. Jejich zneužití se bojí také manažer technické podpory společnosti ESET.

„Pokud pomineme fakt, že z paměti dronu by mohla být získána adresa a další citlivé údaje o doručovateli, mohlo by se jednat především o krádeže doručovaných zásilek, případně krádeže samotných dronů a jejich následné zneužití,“ míní Pavel Matějíček z ESET.

Hrozba terorismu i ilegální transport

Podle Matějíčka není možné vyloučit zneužití dronů například k terorismu nebo k přepravě ilegálního zboží. Navíc jsou už i zaznamenány případy, kdy se někdo naboural do řídicí jednotky dronu a odklonil ho z jeho dráhy. Zabezpečit by se tak měl hlavně jejich operační systém.

„Například by bylo vhodné šifrovat komunikaci mezi dronem a zařízením, kterým je ovládán, aby nedošlo k odposlechu pokynů pro řízení a někdo do této komunikace nemohl vstoupit a převzít nad dronem kontrolu, nebo podvrhnout cíl letu,“ upřesňuje Matějíček.

Výbušnina na konstrukci dronu

Podle Šándora se navíc dá na jejich konstrukci snadno umístit například zápalné zařízení nebo granát. „Pokud by na platformu chtěl někdo navěsit nějakou výbušninu a podobně, tak je celkem snadné dron v poměrně malé výšce a na dálku ho řízeným způsobem poslat proti cíli,“ upřesnil. 

„V zásadě, když se dostane do rukou lidí, kteří ho chtějí zneužít, tak je to samozřejmě ideální prostředek k tomu, aby se poměrně nepozorován dostal nad cíl a tam způsobil škodu, která může být značná. Osobně nevidím žádnou snahu regulovat používání dronů,“ zmínil Šándor.

Menší drony létají kdekoliv

Řízení letového provozu a stát odpovídá za bezpečnost daného dopravního letounu od doby, kdy vstoupí do našeho leteckého prostoru až do doby, než z něj vystoupí a létá v koridorech. V případě dronů ale prý nic podobného neexistuje.

„Ty malé a menší drony mohou létat poměrně kdekoliv a obávám se, že jejich regulace je nedostatečná, ale díky tomu obrovskému boomu je i složitě vymahatelná či složitě zajistitelná. Dneska, když si ho budete pouštět například někde v Šárce, tak vám tam bude lítat. S tím nic nenaděláte,“ dodal bezpečnostní expert.

Zobrazit celou diskusi