Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ulovte si ibise, mývala i veverku. Češi mají návod na ničení nepohodlných druhů

Autor: bud - 
8. listopadu 2016
06:03

Jasnější obrysy dostává způsob, jakým se bude postupovat proti nežádoucím zvířatům a rostlinám, které Evropská unie označila za nežádoucí. Čeští experti vydali speciální informační karty, které obsahují vše důležité o výskytu, škodlivosti a způsobu likvidace. Podrobná legislativa, která vyřeší budoucnost invazních druhů, včetně jedinců žijících v zoologických zahradách, se zatím stále připravuje.

Odstřel či selektivní pasti. Takto by myslivci nebo lidé s oprávněním měli v ideálním případě zlikvidovat škodlivého mývala ve svém rajónu. Popisují to instrukce nového katalogu zvířat a rostlin, který nedávno vydala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) zřizovaná státem. Obsahuje všech 37 druhů zvířat a rostlin, jejich výskyt, stupeň rozšíření i všechna rizika. Vše přehledně podle jména.

Evropská unie označila všech 37 druhů za invazní, škodlivé, a tedy nežádoucí. Podle tohoto nařízení, pro které hlasovalo v Bruselu i Česko, je potřeba všechny nežádoucí druhy likvidovat nebo alespoň bránit jejich dalšímu rozšiřování. Platí to i pro zoologické zahrady, které by měly zajistit, aby se zvířata nerozmnožovala a pouze dožila. Mezi „označené“ druhy patří například mýval severní, vrána domácí, nosál červený, kachnice kaštanová, želva nádherná a některé druhy raků nebo veverek.

Zastřeleno 3000 ibisů

Nechybí ani ibis posvátný, příbuzný 18 ibisů z pražské zoo, kteří na jaře tohoto roku uletěli z voliéry. Přestože v Česku tento druh není příliš rozšířen, způsob jeho likvidace vypadá na první pohled poněkud drasticky. „Odstřel je účinná metoda redukce početnosti. V západní Francii bylo v roce 2008 zastřeleno zhruba 3000 těchto ptáků, což představovalo zhruba polovinu zdejší populace. Tato metoda však může vyvolat odpor veřejnosti – ibis je nápadný a vzhledný pták,“ stojí v instrukcích vydaných AOPK.

U mývala zase nechybí podrobný výčet toho, jak české přírodě škodí. „Vyvíjí silný predační tlak na raky, obojživelníky, plazy a ptáky. Silný konkurent domácích druhů šelem. Mohou přenášet nemoci a parazity, např. vzteklinu, psinku, na člověka škrkavku,“ uvádí karta mývala. A případní lovci jistě uvítají podrobnou mapku mývalího výskytu či popis, jak správně připravit past.

Výskyt mývala severního v Česku Výskyt mývala severního v Česku | AOPK ČR

Elektrický proud na raky

Informační karty řeší i případné problémy, které při lovu škodlivých zvířat mohou nastat. Například u raka signálního může být cílená likvidace docela oříšek. „Používání otrávených návnad, elektrického proudu či biocidních přípravků je dosti nákladné (musí probíhat dlouhodobě) a nedostatečně druhově specifické,“ říkají experti a doporučují spíše zabránění rozšiřování do dalších oblastí.

Ministerstvo životního prostředí v současné době připravuje novou legislativu, která přesně určí, jakým způsobem se bude k těmto druhům chovat. Půjde o novelu zákona o ochraně přírody, na světě by měla být do března příštího roku. V rámci příprav této novely nechalo ministerstvo vypracovat i studii, jejíž součástí je speciální seznam nežádoucích a škodlivých zvířat pro Česko. Je na něm celkem 232 živočichů a rostlin. O tom, v jaké podobě a rozsahu bude do legislativy seznam zapracován, se rozhodne později.

Vše o nebezpečných mývalech čtěte zde

zednik ( 8. listopadu 2016 11:00 )

Téměř 1,5 miliardy lidí na světě má škrkavky. Kolik miliard lidí má vzteklinu díky mývalům a ibisům nevím. Ale kam šlápnu všede ibis, mýval, rak... Z veverek jsem měl v lese radost, teď už vím, že z nich mám mít hrůzu... Francie to asi musí v každém případě vymlátit ,aby se jí tam do přírody vešli ty zajíci a bažanti, které jsme jim tam vyvezli a tím jsme si od nich přírodu krásně vyčistili...

vera51 ( 8. listopadu 2016 09:06 )

Mate pravdu, plne souhlasim

Zobrazit celou diskusi