Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alergeny v potravinách. Obal vám někdy neřekne, jak moc vám mohou uškodit

Autor: ula - 
31. října 2016
05:15

Alergeny použité při výrobě musí výrobci uvádět na obalech potravin povinně od roku 2014. Jde o 14 látek a přítomnost každé z nich má být vidět na obalu na první pohled. Jenže výrobci k tomu přistupují různě a alergeny se navíc do výrobků mohou vloudit neúmyslně. Jak je to tedy s jejich značením a na co si musí alergici dávat pozor?

Na obalech potravin musí být výrazně vyznačena případná přítomnost 14 potravinových alergenů. Výrobci je uvádějí velkými písmeny, proloženým písmem nebo je podtrhávají. Řada firem navíc bere v potaz, že alergeny se do výrobku mohou vloudit neúmyslně.

Přísný příkaz tak občas vede i k úsměvným situacím, kdy například bezlepkové potraviny na obalu uvádějí, že mohou obsahovat stopy lepku. „Například prachové částice mouky ve vzduchu se mohou dostat i tam, kam nemají. Výrobci si rádi kryjí záda a o potenciálním riziku dobrovolně informují. Takové varování znamená, že se mouka do výrobku záměrně nepřidává, ale v nepatrném množství se v potravině může objevit,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Co je to stopa?

Žádný předpis zatím ale přesně neříká, kolik je „stopa“, každý stát Evropské unie na věc nahlíží jinak. V České republice se o stopě mluví tehdy, když laboratoř umí danou látku v potravině najít, ale protože jí je velmi málo, není schopna stanovit její množství.

V každém případě jsou informace o stopovém množství pro alergika nepříjemné, nedá se totiž obecně říct, zda mu uškodí, či nikoliv. Proto je nutné, aby každý věděl, jak moc citlivě reaguje, a podle toho se potenciálně rizikovým výrobkům vyhýbal.

14 potravinových alergenů

  1. obiloviny obsahující lepek: pšenice, žito, ječmen, oves
  2. korýši
  3. vejce
  4. ryby
  5. arašídy
  6. sójové boby
  7. mléko a laktóza
  8. mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamové ořechy
  9. celer
  10. hořčice
  11. sezam
  12. oxid siřičitý
  13. vlčí bob (lupina)
  14. měkkýši

joudajoudovy ( 31. října 2016 06:57 )

blivaci mi mluvi z duse... Obal vám někdy neřekne, jak moc vám mohou uškodit, viz saskarna ze staromaku i v mediich.

Zobrazit celou diskusi