Právě třetí ze zmíněných názvů, indiánská pšenice, tak trochu napovídá, že nejde o žádnou převratnou novinku. Obilovinu pocházející z Jižní Ameriky, kde se připravuje po tisíce let, opravdu znali i indiáni. Znovuobjevená plodina neobsahuje lepek, a tak ji vyhledávají lidé trpící celiakií. Oč je chudší o tuk, o to má více bílkovin. Je tak vhodná především pro vegetariány a vegany, kterým nahrazuje proteiny z masa.
Na quinou ale nedají dopustit ani specialisté na zdraví životní styl. „Díky obsahu makroživin a minerálních látek doporučuji zařazovat quinou do jídelníčku všem lidem, kteří mají náročnou práci, ať už fyzicky nebo psychicky, a to nejen v období detoxikace,“ radí odborník Milan Merva.
Kromě bílkovin nás merlík číský obohatí i o hořčík, esenciální aminokyseliny, vitamín B₂ a E, železo, vápník, fosfor, draslík, měď, mangan, zinek, vlákninu a vzácný lysin.
Zázračnou pšenici, kterou jí i kosmonauti při pobytu ve vesmíru, seženete v obchodech se zdravou výživou. K dostání jsou dva druhy – červená a bílá. Zatímco první z nich vás dostane svou oříškovou chutí, druhá zase dokáže lépe navázat chuť dalších potravin. Obě se dají připravit jako kuskus, například s grilovanou zeleninou, balkánským sýrem, červenou řepou či avokádem. Merlík se vaří jako rýže ve vodě asi 20 minut. Před vařením semena properte properte pod tekoucí vodou, jinak budou nahořklá.
Další zajímavosti o Quinoe:
✿ Je lehce stravitelná.
✿ Ve 100 gramech je jen 6 gramů tuku, proto je vhodná při redukční a diabetické dietě.
✿ Pomáhá lidem trpícím migrénou.
✿ Dokáže snížit krevní tlak.
✿ Funguje jako prevence proti rakovině tlustého střeva.
✿ Dá se použít jako zahušťovadlo místo mouky.