Alergeny v potravinách. Obal vám někdy neřekne, jak moc vám mohou uškodit
Alergeny použité při výrobě musí výrobci uvádět na obalech potravin povinně od roku 2014. Jde o 14 látek a přítomnost každé z nich má být vidět na obalu na první pohled. Jenže výrobci k tomu přistupují různě a alergeny se navíc do výrobků mohou vloudit neúmyslně. Jak je to tedy s jejich značením a na co si musí alergici dávat pozor?
Na obalech potravin musí být výrazně vyznačena případná přítomnost 14 potravinových alergenů. Výrobci je uvádějí velkými písmeny, proloženým písmem nebo je podtrhávají. Řada firem navíc bere v potaz, že alergeny se do výrobku mohou vloudit neúmyslně.
Přísný příkaz tak občas vede i k úsměvným situacím, kdy například bezlepkové potraviny na obalu uvádějí, že mohou obsahovat stopy lepku. „Například prachové částice mouky ve vzduchu se mohou dostat i tam, kam nemají. Výrobci si rádi kryjí záda a o potenciálním riziku dobrovolně informují. Takové varování znamená, že se mouka do výrobku záměrně nepřidává, ale v nepatrném množství se v potravině může objevit,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Co je to stopa?
Žádný předpis zatím ale přesně neříká, kolik je „stopa“, každý stát Evropské unie na věc nahlíží jinak. V České republice se o stopě mluví tehdy, když laboratoř umí danou látku v potravině najít, ale protože jí je velmi málo, není schopna stanovit její množství.
V každém případě jsou informace o stopovém množství pro alergika nepříjemné, nedá se totiž obecně říct, zda mu uškodí, či nikoliv. Proto je nutné, aby každý věděl, jak moc citlivě reaguje, a podle toho se potenciálně rizikovým výrobkům vyhýbal.
14 potravinových alergenů
- obiloviny obsahující lepek: pšenice, žito, ječmen, oves
- korýši
- vejce
- ryby
- arašídy
- sójové boby
- mléko a laktóza
- mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamové ořechy
- celer
- hořčice
- sezam
- oxid siřičitý
- vlčí bob (lupina)
- měkkýši
blivaci mi mluvi z duse... Obal vám někdy neřekne, jak moc vám mohou uškodit, viz saskarna ze staromaku i v mediich.