Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Duhovým rodinám dá zákon pocit bezpečí, tvrdí sociolog. A Češi jim ho přejí

Autor: Daniela Soukalová - 
31. října 2016
06:25

Češi nemají problém s tím, aby si v homosexuálním páru osvojil jeden partner dítě toho druhého. Výzkumy veřejného mínění ukazují v tomto ohledu podporu okolo 60 procent populace a kladně to vnímá i řada odborníků. Zákon by mohl dát pocit jistoty nejen stejnopohlavním párů, které už děti vychovávají, ale i jejich dětem.

Podle psychoterapeutky Petry Winnette, která se dlouhodobě zabývá raným a traumatickým vývojem dětí, je pro ně nejdůležitější stabilní prostředí. A také rodiče, kteří se o ně starají po všech stránkách, a na které se mohou spolehnout.

„Z toho pohledu je nejlepší, když má dítě dva rodiče, kteří k němu mají zároveň právní závazek. Jsem proto zastáncem toho, aby v případě, že spolu žije pár, který je stejnopohlavní, stabilní a touží spolu vychovávat děti, mohli být právně rodiči oba,“ uvedla pro Blesk.cz Winnette. 

„Od  70.  let  ve  světě  proběhla  řada  výzkumů  týkajících  se  dětí,  které  vyrostly  v rodině jednopohlavních  párů.  Výzkumy  měly  jednoznačné  výsledky - u  dětí  nebylo  zjištěno  žádné  narušení,  ani  z  hlediska sexuální  orientace,  identity,  neuroticismu,  a  dokonce  ani  z  hlediska jejich postavení ve školním kolektivu,“ míní psycholog a sexuolog Petr Weiss.

Takzvané přiosvojení doporučila i Pracovní skupina sociálních pracovníků. „Přirozených variant výchovy dětí je mnoho (osamělý rodič, vícegenerační soužití, nesezdané páry, páry s jedním rodičem dlouhodobě žijícím v zahraničí apod.). A žádný z modelů nevede automaticky dítě k patologickému vývoji nebo výrazné dysfunkci,“ uvedla v prohlášení pro Platformu pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) . 

Podporu novele zákona vyjádřila i Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu, která zastává názor, že každé dítě by mělo mít právo žít s rodiči, kteří jej láskyplně vychovávají. „Těmi mohou být v některých případech i dvě ženy, eventuálně dva muži. Domníváme se, že je účelné, aby i druhý, sociální, tzv. nebiologický rodič, který se o dítě několik let stará, měl garantována stejná práva a povinnosti, jako je tomu u rodičů heterosexuálních,“ míní.

Jistota pro rodiče i jejich děti 

„Zákonná forma určité sociální skupině, což jsou nejtypičtěji ženské páry vychovávající děti, přinese klid jak do jejich vztahu, tak do vztahu vůči dítěti,“ upřesnil pro Blesk.cz sociolog a spoluzakladatel PROUDu Zdeněk Sloboda. Podle něj to funguje i opačně. Děti získají životní jistoty například při rozchodu stejnopohlavního páru nebo v případě úmrtí biologického rodiče. 

Dalším důležitým aspektem je podle odborníků i fakt, že přiosvojení nebude mít žádný zásadní vliv na změnu společnosti jako takové. Lidé kvůli němu nebudou méně uzavírat sňatky nebo se více rozvádět. „Chápu ale, že je tady určitá skupina lidí, která zastává na křesťanských tradicích založené konzervativní hodnoty, kteří mají pocit, že tohle narušuje určitou představu, ale ta logika je přesně obráceně,“ vysvětluje Sloboda.  

„Pokud by tady byl nějaký zájem na zavedení mnohoženství a mnohomužství a polyamorních vztahů a jejich uzákonění, tak potom můžeme mluvit o tom, že nějaký rodinný model je narušovaný,“ míní Sloboda.

Homosexuální rodičovská s negativním nádechem

Samotné děti pak mají začínat problematizovat svou rodinu až ve chvíli, kdy nastoupí do vzdělávacích institucí. Od okolí tam mohou slyšet, že jejich situace není normální, protože má buď dvě maminky, nebo dva tatínky.

„Zatímco moc neřešíme u dětí samoživitelek, samoživitelů nebo rozvedených rodin, kde mají děti dvě maminky a dva tatínky, protože jsme si na něj už zvykli a je v podstatě heterosexuální. Oproti tomu homosexuální situace je tady apriorně vnímána strašně negativně, aniž bychom tady měli nějaké důkazy o tom, že by tato orientace měla být pro společnost špatná,“ upozorňuje Sloboda. 

Stejnopohlavní páry musí řešit vše ohledně založení rodiny dopředu a nějakým způsobem se vyrovnat i se situací kolem potenciálního druhého biologického rodiče. „Ty děti jsou skutečně chtěné, jelikož k tomu potřebují například kliniku asistované reprodukce, známého, který jim daruje sperma nebo od začátku přijmout nějaký koncept sdíleného rodičovství, tedy že tam bude ještě třetí nebo i čtvrtý (v případě, že se na sdíleném rodičovství domluví jeden pár gayů a jeden pár leseb) rodič,“ popisuje Sloboda. 

Podle některých výzkumů navíc stejnopohlavní páry nabízejí dítěti širší škálu vzorů než heterosexuální rodiče. „Ten totiž apriorně předpokládá, že je nějaké mužská a ženská doména. U chlapce tak nepředpokládají, že by mohl být například pečovatel nebo učit a naopak, že by z dívky mohla být třeba prezidentka nebo vědkyně. U stejnopohlavních páru toto není,“ dodává expert.

Zákon už je na cestě

V rámci novely zákona o registrovaném partnerství umožní osvojení dítěte partnera nebo partnerky v rámci registrovaného manželství. „V podstatě ten nebiologický rodič bude vlastně rodičem se všemi právy a povinnostmi, což znamená, že v praxi bude moci to dítě plně zastupovat, bude získávat informace o jeho zdravotním stavu, bude ho moci doprovázet do nemocnice, ale bude to mít i dopad na výživné a dítě bude moci automaticky po tomto rodiči i dědit,“ zmiňuje náměstkyně pro řízení sekce pro lidská práva Úřadu vlády Martina Štěpánková.

Jedná se už v pořadí o třetí návrh stejného druhu. Dva předchozí se ale projednání ve Sněmovně nedočkaly. „Toto je tedy třetí návrh, který je ale vládní. Věříme, že když se jedná o vládní návrh, tak bude schválen a následně i projednán ještě v tomto volebním období v Poslanecké sněmovně,“ uzavřela Štěpánková s tím, že návrh vznikal ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti.