Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Účtenková loterie k EET? Majitelé restaurací mají „nahnáno“ z udavačství

Autor: ula - 
10. října 2016
15:30

Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) se chystá spolu se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) vyhlásit i účtenkovou loterii. Pokud budete vyžadovat doklad o zaplacení zboží a služeb, můžete vyhrát zatím neupřesněnou sumu peněz. Tedy pokud pošlete účtenku do slosování. Jedna ze společností udělala pokus v rámci veletrhu, jak bude novinka fungovat. A zatímco lidé se nadšeně zapojili, majitelé restaurací si myslí, že loterie podnítí k udavačství.

„Vzhledem k tomu, že ve Slovinsku i na Slovensku účtenková loterie úspěšně funguje, chtěli jsme vyzkoušet, jaký zájem by vyvolala u nás. Na našem stánku jsme proto po celou dobu veletrhu tiskli účtenky s FIK kódy a zájemci se poté mohli registrovat v naší loterii. Celkem se v průběhu čtyř dnů zapojilo na 500 účastníků. Každý den jsme z nich vylosovali jednoho výherce,“ přibližuje Michal Wantulok, manažer vnější komunikace společnosti Dotykačka.

Loterie jako kontrolní nástroj?

„Nemám nic proti loterii jako takové, ale jako kontrolní nástroj to rozhodně není v pořádku. Je to hrozně snadno zneužitelné – stačí málo a podnítí to k udavačství,“ stěžovala si provozovatelka podniku z Dobříše. Zásadní problém podle ní spočívá v odpovědnosti.

„Je extrémně těžké zaškolit do všech nových procesů personál, který ve výsledku za nic nezodpovídá. Ručím za ně já jako majitel, přitom chyby dělají oni. A dělají je často,“ uvedla.

Podobně negativně reagovala také majitelka malé hospody v okrese Praha-východ. „Jsme na malé vesnici, všichni se známe. Stálým zákazníkům nalévám takzvaně na sekyru, někdo mi platí pravidelně jednou týdně, když jede autem. Funguje to tak k oboustranné spokojenosti už 24 let. A najednou bych nemohla nikomu dát na dluh? To mi zlikviduje klientelu a můžu zavřít,“ zmínila.

Udavačství versus podpora státní kasy?

Nijak pozitivně se k loterii nevyjádřila ani provozovatelka několika bowlingových barů z Brna, která ve svých podnicích již 12 let využívá chytrý pokladní systém.

„Nevadí mi platit DPH. U nás veškeré zákonné povinnosti dodržujeme. Pokud chce někdo krátit daň, je to jeho věc a stát má spoustu možností, jak provozy kontrolovat. Loterie je ale podněcování k buzeraci a ve své podstatě návrat do předrevoluční doby udavačství,“ myslí si.

Našly se ale i výjimky, například majitel obchodu z Mladé Boleslavi má za to, že loterie je hlavně nástroj k podpoře státní kasy.

Veřejnost se těší

„Češi jsou hravý národ, takže věřím, že účtenková loterie bude mít úspěch. Já osobně asi počkám, jaké budou podmínky. Úplně si neumím představit, že bych třeba rok schraňovala účtenky. Ale pokud to bude jednodušší, proč bych se nezapojila,“  řekla jedna z výherkyň.

Obdobně reagovali i další účastníci. „Nikdo z dotazovaných nezmínil, že by měl v plánu obchodníky proaktivně kontrolovat, nebo dokonce na někoho donášet za nesplněnou povinnost. K účasti v loterii je motivuje ryze možnost peněžní výhry. Na druhou stranu pravidla loterie nepochybně budou s kontrolou spojená, takže se není čemu divit, že provozovatelé gastropodniků mají obavy,“ uvádí Wantulok.

Ve Slovinsku je o loterii zájem. Na Slovensku ne

Účtenková loterie ve Slovinsku funguje od letošního roku, kdy na tamním trhu byla zavedena EET. Losování probíhá jednou za kvartál, kdy trojice výherců získává 15 000, 10 000 a 5 000 eur, tedy v přepočtu až 400 tisíc korun. Za první půlrok bylo do slosování zaregistrováno 15 milionů účtenek. Převážná většina byla odeslána prostřednictvím mobilní aplikace. Ta mimo jiné slouží i k nahlašování obchodníků, kteří nevydávají účtenky.

Podobná loterie běží u našich sousedů od roku 2013. Ze začátku byl o slosování velký zájem, nyní opadá. Ze začátku posílali Slováci kolem deseti milionů účtenek měsíčně, dnes je to zhruba polovina.

petrfanda ( 19. října 2016 16:17 )

https://www.youtube.com/watch?v=vujn8tjJYGI

agent ( 10. října 2016 18:33 )

přesně tak

anna1234 ( 10. října 2016 18:24 )

...a můžeš mi říct, proč by měl podnikatel nést náklady, které mu vzniknou, protože je mu direktivně něco nařízeno? Taky by měl tedy nést vícenáklady na zdražování pohonných hmot a za zdražení čehokoli? Protože když neutáhne vzniklé vícenáklady, je podle tebe špatný podnikatel Schválně...zkus podnikat a vícenáklady si nezapočítávat do ceny, jak dlouho ti to vydrží Já nevím, že lidi tak rádi mluví do něčeho co nikdy nezkusili

mirek38 ( 10. října 2016 18:21 )

Zavádí se něco, co ve světě už dávno funguje, tak nevím, proč je kolem toho tolik rámusu. Poctiví podnikatelé daně řádně platí a ti nepoctiví je budou muset začít platit taky. Jednou se v tom musí udělat pořádek. A ti co nejvíc naříkají si již dávno dost nakradli a je jim líto, že v těch krádežích nemohu pokračovat dál tak řvou.

bizon_pepa ( 10. října 2016 18:20 )

Co tě vede k tomu, že diskutuješ a nic o tom nevíš?

Zobrazit celou diskusi