Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Databáze zlodějů má problémy hned po startu. „Mouchy“ se snaží vychytat vnitro

Dnes spuštěný registr přestupků má technické problémy. (Ilustrační foto)
Dnes spuštěný registr přestupků má technické problémy. (Ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ula - 
1. října 2016
18:29

Dnes spuštěná Centrální evidence přestupků, která má přinést tvrdší postihy recidivistů, má podle Českého rozhlasu technické problémy. Systém špatně komunikuje se základními registry. Technici už pracují na odstranění problémů, uvedl Český rozhlas (ČRo).

Registr trestů, který nový rejstřík přestupků spravuje, zjistil, že se do databáze nestahují osobní údaje občanů České republiky ze základních registrů. Ty spravuje přes podřízenou organizaci ministerstvo vnitra. Registr trestů se proto na resort obrátil a jejich pracovníci společně zjistili, že jedna z takzvaných komunikačních matic je špatně nahraná, uvedl ČRo na svém webu.

Na odstranění vad se pracuje

„Informační systém nahlásil komunikační chybu v rámci činnostních rolí, které nastavuje registr práv a povinností vůči základním registrům. Na odstranění drobné závady se pracuje a během dohledné doby by měla být odstraněna,“ řekla ČRo ředitelka Rejstříku trestů Radka Paulová.

Databáze má poskytnout lepší přehled o pachatelích. Výtržníci nebo třeba drobní zloději mohou díky ní za opakované přestupky dostávat vyšší pokuty. K dispozici bude policii, soudcům, městským úřadům i dalším orgánům.

jirimat ( 1. října 2016 19:23 )

Databáze má být veřejná, abychom si ty grázly mohli najít a chránit se před nimi!

Zobrazit celou diskusi